Vin og mad

Vin til tomat

Tomater er blandt de grøntsager, der let kan tage livet af mange både røde og hvide vine. Tomater kan nemlig optræde både syrerige og søde, og er vinen ikke rettet ind efter dette, kan det let gå galt.

Vin til tomat

Den udbredte og meget populære tomat finder vi i utroligt mange forskellige madmæssige sammenhænge. I det italienske køkken er tomater nærmest en allestedsnærværende ingrediens. Tomatens smag er primært syrlig, selvom der findes mange sødlige sorter. Og koger, bager eller steger du tomaterne, kommer deres sødme endnu tydeligere frem. Spiser du de modne syrligt søde tomater rå i salater, finder du mange gode vinvalg blandt de italienske hvide. Druen Garganega fra Soave har en frisk sødme og syre, men også Pinot Gris kan være et godt valg. Bagte tomater, retter med tomatsaucer eller kødsovs baseret på tomat er bedst tjent med en syrerig Sangiovese eller en saftig Primitivo fra Syditalien. I den hvide afdeling er en Riesling eller en Gewürztraminer god til tomat, da de kan findes i udgaver med en god del syre og sødme.

Vinmatch: Garganega (Soave), Pinot Gris, Sangiovese, Primitivo, Riesling, Gewürztraminer.

Fakta om tomat

For at få den bedste smagsoplevelse skal tomater opbevares ved stuetemperatur. Tomater kan endvidere få rynket og mat skind af at blive opbevaret på køl. Tomater indeholder meget A og C vitamin.

Sæson for tomat: Hele året, danske marts til november - men smager bedst som solmoden.

Tilberedning: Rå, marineret, bagt, stegt og kogt

Tips til tilberedning
Hvis tomaterne mangler smag, kan man drysse lidt sukker over. Det fremhæver sammen med salt tomatens gode smag.

Det er hurtigt og nemt at flå tomater. Lav et lille kryds i toppen, læg dem i en skål, hæld kogende vand over, og flå skindet af. Så er de parate til supper og sammenkogte retter.

Svits hakkede tomater, basilikum, hvidløg og olie på panden et par minutter, og server sammen med nykogt spagetti.

Tomat

Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 119 kJ
Protein 0,7 g
Kulhydrat 5,7 g
Fedt 0,3 g

Vin til hornfisk

04 juni 2024

Lækker forårsbebuder med spræl i, hvis man skulle være så heldig at få den på krogen. Skøn med årets første persillesauce og en »grøn« Sauvignon Blanc hertil! Så er der dømt forår og sommer.

Vin til hvidløg

04 juni 2024

Hvidløg er en smagsforstærker og anvendes som et krydderi i større eller mindre udstrækning. Hvilken vin der passer til, er derfor meget afhængigt af, hvor intens hvidløgspåvirkningen er i din mad.

Vin til jordbær

04 juni 2024

Intet er mere sommerligt end jordbær, og intet er vi dårligere til at matche vin til. Tænk bare på, hvor tit du har fået søde jordbær og en knastør champagne. Jordbær kræver sødme fra vinen, og det bedste valg er tit lavet på røde druer.

Rul til toppen