Pinot Gris fra Norditalien har tit en gennemtrængende grøn pæreduft og smag – nærmest som det kendes fra pæren i Haribos Matadormix. Men disse norditalienske vine mangler tit noget af den sødme, der skal bruges, hvad enten pæren spises frisk, syltet eller ovnbagt. I Alsace kan du derimod finde Pinot Gris, som godt nok smager en kende mindre af pære, men som har en fantastisk sødme og syre til pæren. Riesling eller Chenin Blanc kan du også finde med smagsnuancer af pære – og faktisk også grønne æbler. Så her er det kun at få filet sødmen til, så det passer sødmeniveauet på tallerkenen. Og her er høsttidspunktet afgørende. Her skal du kigge efter en »late harvest« – det der i Rieslinglandet Tyskland kaldes for en Spätlese. Vil du i øvrigt gerne servere en vin med bobler, kan en prosecco med tilpas sødme være et fantastisk godt og friskt valg.
Vinmatch: Pinot Gris, Riesling, Chenin Blanc, Prosecco.
Fakta om pære
Pæren er en af de gamle og vigtige frugter i nordens køkken, hvor vi i Danmark både har opdaget og fremavlet vores egne sorter som fx Clara Frijs, men også fået en lang række fra Frankrig.
Sæson for pære: Hele året.
Tilberedning: Rå, ovnbagt, syltet.
Pære
Næringsværdi pr. 100 g
Energi 254 kJ
Protein 0,3 g
Kulhydrat 14,0 g
Fedt 0,3 g
Mads Jordansen
Mads Jordansen har en stor og bred vinerfaring fra +20 år i branchen. Først som vinimportør, så wine writer og nu fuldtids underviser og ejer af Winelab Academy. Han underviser ligeledes sommelierer i Aarhus og København på Dansk Sommelier Uddannelse. Oveni er han director for Winelab Agency.