Vin og mad

Vin til jomfruhummer

Jomfruhummeren er et lækkert skaldyr, som er noget af det mest delikate, vore nære have kan byde på. Jomfruhummer lykkes allerbedst, hvis vinen har en matchende sødme.

Vin til jomfruhummer

Skaldyr har generelt en lidt sødmefuld smag. Især jomfruhummerens sødme skal derfor matches i vinen. Det gør du bedst ved at vælge vine med en anelse restsukker i sig. Men det er samtidig vigtigt, at stilen er rank og frisk, ellers mister jomfruhummeren sin elegante smag. Riesling med let restsukker er noget nær det perfekte match, en Kabinett eller måske en feinherb. En fyldig Chardonnay af god kvalitet kan være et rigtig godt alternativ, eventuelt med fadlagring. Noget af det mest delikate til jomfruhummer er dog måske en Champagne, som ikke er alt for tør.

Vinmatch: Riesling, Chardonnay og Champagne

 

 

Fakta om jomfruhummer

Navn: Nephrops norvegicus

Sæson: Må fanges hele året

Udnyttelse: Hel, hale

Tilberedning: Kogt, stegt, grillet, ovnstegt, råmarineret

Fangstområde: Det nord-østlige Atlanterhav, Østersøen

Kendetegn
Jomfruhummeren er slankere end hummeren, klosaksene er næsten ens og besat med rækker af korte torne. Farven er rød-orange.

Levested
Jomfruhummeren lever nedgravet i blødbund på 40–250 meters vanddybde, men færdes aktivt på havbunden om natten. Jomfruhummerne graver selv gange i havbunden, sædvanligvis med to åbninger, og de samler sig i grupper af 5–10 individer.

Det vidste du måske ikke om jomfruhummer
Jomfruhummeren kaldes også »bogstavhummer« efter tegningerne på bagkroppens ringe. Den bliver også betegnet som »dybvandshummer«.

Jomfruhummer
Næringsværdi pr. 100 g

Energi 396 kJ

Protein 19,6 g

Kulhydrat 0,8 g

Fedt 1,3 g

Vin til helleflynder

29 september 2023

Smagfuld stor fladfisk, der kræver noget fylde af vinen pga. en intens kødsmag og let sødme. Heldigvis har mange hvidvine egenskaber, der matcher det.

Vin til tomat

02 august 2023

Tomater er blandt de grøntsager, det let kan tage livet af mange både røde og hvide vine. Tomater kan nemlig optræde både syrerige og søde, og er vinen ikke rettet ind efter dette, kan det let gå galt.

Vin til pære

02 august 2023

Masser af hvidvine har smagsnuancer, der går direkte i kødet på pæren, men vinens sødmen skal også følge med og afstemmes, da pære ofte serveres på den søde desserttallerken.

Rul til toppen