Vin og mad

Vin til jomfruhummer

Jomfruhummeren er et lækkert skaldyr, som er noget af det mest delikate, vore nære have kan byde på. Jomfruhummer lykkes allerbedst, hvis vinen har en matchende sødme.

Vin til jomfruhummer

Skaldyr har generelt en lidt sødmefuld smag. Især jomfruhummerens sødme skal derfor matches i vinen. Det gør du bedst ved at vælge vine med en anelse restsukker i sig. Men det er samtidig vigtigt, at stilen er rank og frisk, ellers mister jomfruhummeren sin elegante smag. Riesling med let restsukker er noget nær det perfekte match, en Kabinett eller måske en feinherb. En fyldig Chardonnay af god kvalitet kan være et rigtig godt alternativ, eventuelt med fadlagring. Noget af det mest delikate til jomfruhummer er dog måske en Champagne, som ikke er alt for tør.

Vinmatch: Riesling, Chardonnay og Champagne

 

 

Fakta om jomfruhummer

Navn: Nephrops norvegicus

Sæson: Må fanges hele året

Udnyttelse: Hel, hale

Tilberedning: Kogt, stegt, grillet, ovnstegt, råmarineret

Fangstområde: Det nord-østlige Atlanterhav, Østersøen

Kendetegn
Jomfruhummeren er slankere end hummeren, klosaksene er næsten ens og besat med rækker af korte torne. Farven er rød-orange.

Levested
Jomfruhummeren lever nedgravet i blødbund på 40–250 meters vanddybde, men færdes aktivt på havbunden om natten. Jomfruhummerne graver selv gange i havbunden, sædvanligvis med to åbninger, og de samler sig i grupper af 5–10 individer.

Det vidste du måske ikke om jomfruhummer
Jomfruhummeren kaldes også »bogstavhummer« efter tegningerne på bagkroppens ringe. Den bliver også betegnet som »dybvandshummer«.

Jomfruhummer
Næringsværdi pr. 100 g

Energi 396 kJ

Protein 19,6 g

Kulhydrat 0,8 g

Fedt 1,3 g

Riesling – en tysk drue med stedsans

19 februar 2024

Riesling er en følsom drue, der nemt tager farve af de forhold, den dyrkes under. Der er lige så mange slags Riesling, som der er steder, den vokser. Riesling giver med andre ord nogle af de mest terroir-transparente du kan opdrive.

Vin til stenbiderrogn

29 januar 2024

Med stenbiderrogn varsles det tidlige forår. Visse år kan man få denne vidunderlige spise allerede i begyndelsen af januar. Men hvilke vine passer godt hertil?

Rul til toppen