Vin og mad

Vin til jomfruhummer

Jomfruhummeren er et lækkert skaldyr, som er noget af det mest delikate, vore nære have kan byde på. Jomfruhummer lykkes allerbedst, hvis vinen har en matchende sødme.

Vin til jomfruhummer

Skaldyr har generelt en lidt sødmefuld smag. Især jomfruhummerens sødme skal derfor matches i vinen. Det gør du bedst ved at vælge vine med en anelse restsukker i sig. Men det er samtidig vigtigt, at stilen er rank og frisk, ellers mister jomfruhummeren sin elegante smag. Riesling med let restsukker er noget nær det perfekte match, en Kabinett eller måske en feinherb. En fyldig Chardonnay af god kvalitet kan være et rigtig godt alternativ, eventuelt med fadlagring. Noget af det mest delikate til jomfruhummer er dog måske en Champagne, som ikke er alt for tør.

Vinmatch: Riesling, Chardonnay og Champagne

 

 

Fakta om jomfruhummer

Navn: Nephrops norvegicus

Sæson: Må fanges hele året

Udnyttelse: Hel, hale

Tilberedning: Kogt, stegt, grillet, ovnstegt, råmarineret

Fangstområde: Det nord-østlige Atlanterhav, Østersøen

Kendetegn
Jomfruhummeren er slankere end hummeren, klosaksene er næsten ens og besat med rækker af korte torne. Farven er rød-orange.

Levested
Jomfruhummeren lever nedgravet i blødbund på 40–250 meters vanddybde, men færdes aktivt på havbunden om natten. Jomfruhummerne graver selv gange i havbunden, sædvanligvis med to åbninger, og de samler sig i grupper af 5–10 individer.

Det vidste du måske ikke om jomfruhummer
Jomfruhummeren kaldes også »bogstavhummer« efter tegningerne på bagkroppens ringe. Den bliver også betegnet som »dybvandshummer«.

Jomfruhummer
Næringsværdi pr. 100 g

Energi 396 kJ

Protein 19,6 g

Kulhydrat 0,8 g

Fedt 1,3 g

Vin til purløg

03 maj 2024

Purløg er en af de lettest dyrkelige krydderurter vi kender, og den er uundværlig på en æggekage, en rejemad og mange andre sommerspiser. Den græsagtige løgsmag skal fanges i vinen, og det indkredser kandidaterne

Vin til persille

03 maj 2024

Persille er den måske mest kendte og anvendte krydderurt, som giver et karakteristisk krydret, friskt og grønt twist til dine retter. Når du skal matche vin til persille, skal du gå i retning af den grønne og krydrede smag

Vin til timian

03 maj 2024

Timian er nærmest en universel krydderurt, der har fået en kæmpe udbredelse i det danske køkken, især efter at de franske og italienske køkkener har vundet vores hjerter. Gode vinmatch findes også let fra samme lande

Rul til toppen