Vin og mad

Vin til hvide asparges

Hvide asparges er en sand forårsbebuder, som er vendt stærkt tilbage til de danske middagsborde de seneste år. Men hvad skal man drikke til denne delikatesse?

Vin til hvide asparges

De sarte hvide asparges er lækre naturel. Dampede eller kogte, bare let tilberedte, så de ikke er træede at spise. De hvide smager en anelse federe og mindre gennemtrængende end de grønne med deres ærteagtige smag; men vi skal stadig vælge vine med store set de samme matchegenskaber som til de grønne udgaver.

 

Hvide asparges og vin

Det betyder, at vinen skal have en god portion syre. Det har Riesling og Sauvignon Blanc, som også gør sig godt til de grønne asparges. Tyskerne elsker hvide asparges og har stærk tradition for Silvaner som ledsager, og den er med sin saftige, lyse frugt og smidige syre noget nært et optimalt match.

Hvide asparges bruges tit til retro style tarteletter, og de bliver ofte serveret til fiskeretter med fed Hollandaise sauce til. Her kan man også sætte en let fadlagret Chardonnay til, men den skal stadig have noget syre, for at det bliver rigtig godt. En sprød østrigsk Grüner Veltliner eller en rig tør Muscat fra Alsace kan være kompliceret at finde, men den er et fantastisk match til hvide asparges med friske urter.

Vinmatch: Silvaner, Sauvignon Blanc, Riesling, Chardonnay, Grüner Veltliner, Muscat

 

Fakta om hvide asparges

Sæson: Maj til juni for de danske, udenlandske kan fåes en stor del af året

Kendetegn: Lange hvide skud, der har tykkelse fra godt en centimeter i diameter. De er hvide, fordi de dyrkes i volde under jorden og ikke får dagslys, som udvikler deres grønne farve og smag. Dyrkes de over jorden, bliver de helt almindeligt grønne asparges

Tilberedning: Koges, dampes eller grilles

Tips til tilberedningen: Hvide asparges skal skrælles på et skærebrædt med en kartoffelskræller. Start lige under hovedet og kør ned mod bunden. Rul aspargesen på brættet, så du har et fast underlag. Skræl hele vejen rundt og tag ikke for meget af. Knæk den nederste del af med fingrene. Hold med pegefingeren og kør tommelfingeren op. Når stænglen giver sig, knækker du af.

Kog hvide asparges med rigeligt vand og lidt salt, smør og en knivspids sukker. De skal have 4–5 minutter. Stik i dem som en kartoffel og mærk om de er møre. Anret fx med friske rejer eller krydderurter.

Har du mange endestykker til overs, kan du koge suppe på dem.

Hvis du snitter dem meget fint, kan du bruge de skrællede asparges rå i en olie-eddikemarinade.

 

Hvide asparges
Næringsværdi pr. 100 g

Energi 99 kJ

Protein 1,8 g

Kulhydrat 3,1 g

Fedt 0,3 g

Vin til sushi

01 juni 2023

Sushi er en populær spise, ikke mindst om sommeren, og selvom japanerne foretrækker øl eller risvin, går man ikke galt i byen med et godt glas hvidvin med såvel syre som sødme.

Vin til jomfruhummer

22 maj 2023

Jomfruhummeren er et lækkert skaldyr, som er noget af det mest delikate, vore nære have kan byde på. Jomfruhummer lykkes allerbedst, hvis vinen har en matchende sødme.

Vin til gulerødder

22 maj 2023

Smagen af gulerod svinger meget fra sort til sort, men gennemgående har de farverige rødder en god portion sødme, især som kogte og bagte. Du skal derfor ikke finde en knastør flaske vin frem til denne sunde grøntsag.

Rul til toppen