Vinområder

Baden

Baden

Tysklands længste vinområde, 400 km langs Rhinen, fra Bodensee til Heidelberg. Baden er Tysklands varmeste vinområde og egner sig særligt godt til blå druer, og så laver Baden nogle af Tysklands bedste Pinot Noirs.

Baden er Tysklands 3. største vinregion og har historisk haft et højt antal af vinkooperativer, som har fået en del af »æren« for den svingende kvalitet fra området. Men flere af disse kooperativer er netop én af de medvirkende årsager til, at udviklingen er gået fremad, og kvaliteten fortsat højnes dag for dag, blandt andet fordi kooperativerne kræver en højere standard i vinmarkerne.

 

Paradis for Pinot-sorterne

Baden er Tysklands sydligste, den varmeste og næstmest solrige vinregion. Baden bliver af nogle kaldet »Tysklands Bourgogne«, for på grund af de optimale klimabetingelser og ideelle vinmarker dyrkes der især druetyperne fra den burgundiske Pinot-familie, primært Pinot Noir, Pinot Gris og Pinot Blanc. Faktisk dyrkes Pinot-druer på halvdelen af alle marker i Baden, og da halvdelen af Tysklands areal med Pinot Noir findes i Baden, er regionen også vigtig for druen internationalt set.

Baden kan modsat Bourgogne lave vine af topkvalitet i selv de varmeste årgange. Det skete eksempelvis i 2003, da Bourgogne svedte med temperaturer over 40 grader og lavede Pinot Noir-vine med et nærmest oversøisk præg, mens Baden formåede at holde sig stilmæssigt på det europæiske kontinent.

En lokal specialitet er den gamle hvidvinsdrue Gutedel, som især dyrkes dyrkes i Markgräflerland mellem Freiburg og den schweiziske grænse. Baden byder i det hele taget på sydtysk lokalkolorit af bedste skuffe. Også madkulturen spiller en særligt stor rolle i Baden. Beviset ligger i de ikke færre end 18 Michelinrestauranter, som med stolthed serverer områdets bedste vine.


Fakta om Baden

Beliggenhed: Tyskland

Areal: 15,836 hektarer

Vigtigste druesorterSpätburgunder (Pinot Noir), Müller-Thurgau, Grauburgunder (Pinot Gris), Riesling, Gutedel, Weissburgunder (Pinot Blanc), Silvaner, Traminer

Områdets karakteristika: Den meget varme og sol giver Baden noget, der minder om et Middelhavsklima. Samtidig beskyttes det langstrakte Badenområde af bjergene Odenwald, Schwarzwald og Vogeserne. De omkringliggende bjergkæder sørger for sommerregnen. Baden er da også kendt som ét af verdens bedste områder at dyrke vin i – netop på grund af kombinationen af regn og varme. Jordbunden er meget forskellig i de 400 km, som vinområdet strækker sig over. Fra istidens aflejrede moræne grus over kalksten, ler og mergel jord til store områder med vulkansk jordbund.

Eksempler på gode vinhuseBernhard Huber, Dr. Heger, Salwey, Andreas Laible, Wöhrle

Vin til hornfisk

04 juni 2024

Lækker forårsbebuder med spræl i, hvis man skulle være så heldig at få den på krogen. Skøn med årets første persillesauce og en »grøn« Sauvignon Blanc hertil! Så er der dømt forår og sommer.

Vin til hvidløg

04 juni 2024

Hvidløg er en smagsforstærker og anvendes som et krydderi i større eller mindre udstrækning. Hvilken vin der passer til, er derfor meget afhængigt af, hvor intens hvidløgspåvirkningen er i din mad.

Vin til jordbær

04 juni 2024

Intet er mere sommerligt end jordbær, og intet er vi dårligere til at matche vin til. Tænk bare på, hvor tit du har fået søde jordbær og en knastør champagne. Jordbær kræver sødme fra vinen, og det bedste valg er tit lavet på røde druer.

Rul til toppen