Vinområder

Ahr

Sydvest for den tidligere tyske hovedstad Bonn findes dette unikke lille vindistrikt, hvor langt de fleste vine er røde, hvilket er fuldstændig uhørt i hvidvinslandet Tyskland. Især Pinot Noir i svimlende gode kvaliteter

Ahr

Nordligt beliggende i Tyskland finder du Ahr. Masser af smukke vinmarker, der side om side skråner stejlt ned mod Ahr-floden, der flyder gennem landskabet og løber ud i Rhinen tæt på Bonn. Området beskyttes i nord af den vulkanske bjergkæde Eifel, som sammen med de soleksponerede vinmarker skaber et lunt mikroklima. På trods af den nordlige placering er Ahr derfor et smørhul for de røde druesorter, der normalt er mere sol- og varmekrævende end de hvide.

 

Nordligt paradis for Pinot Noir

Over 60% af de dyrkede druer i Ahr er Pinot Noir eller Spätburgunder, som den hedder i Tyskland. Det middelhavsagtige klima er ideelt for druen, der i Ahr kan frembringe vine at international kvalitet. Men det lille, eksklusive områdes vine sælges primært til de nærliggende storbyer, Bonn og Köln. Så derfor kommer der ikke store mængder på markedet fra det i forvejen lille område. De vine, der sælges internationalt, har dog de seneste år imponeret stort. For selvom området ikke er billigt, kan du her være heldig at finde topvine, der stadig kun koster det halv af, hvad du må punge ud med for en rigtig god Pinot Noir fra Bourgogne. Meget vin fra området stammer stadig  fra kooperativer, da området er præget af mange vinbønder med meget små vinmarker, som derved ikke har mulighed for at selv at eje moderne produktionsudstyr. Vinene fra kooperativerne i Ahr kan have en meget svingende kvalitet.

 

Klima på godt og ondt

Ahr-floden slynger sig i snævre sløjfer gennem det kurvede klippelandskab mod Rhinen, og vinmarkerne ligger lige oven på de golde klipper. Det milde klima i dalen giver druerne i Ahr-dalen ideelle betingelser, da skråningerne fungerer som solfangere, og de opvarmede klipper afgiver om natten deres lagrede varme til vinstokkene.

Den smalle dal rummer desværre ikke kun idyl. Ekstreme regnmængder forårsagede i juli 2021 en så hastig vandstigning i Ahr-floden, at den gik langt over sine bredder og i en sand flodbølge brusede gennem byerne langs bredderne. Adskillige vinhuse fik kældrene oversvømmede, og flere mistede ganske enkelt deres huse og hjem, og 134 mennesker mistede livet. De fleste vinmarker gik uskadte gennem katastrofen, men området kæmper stadig med genopbygningen.


Fakta om Ahr

Beliggenhed: Tyskland

Areal: 562 hektarer

Vigtigste druesorter: Spätburgunder (Pinot Noir), Portugieser, Dornfelder, Riesling, Müller-Thürgau, Frühburgunder (Pinot Noir Précoce)

Områdets karakteristika: Mange skifferskråninger, der beskyttes af bjergkæden Eifel. Begge giver et mildt klima på trods af den nordlige beliggenhed. Ahrdalen er præget af stenet jord med skifer og vulkanske sten. De øvrige dele er rige på løss. 

Eksempler på gode producenter: Jean Stodden, Deutzerhof, Meyer-Näkel, Bertram-Baltes, Adeneuer

 

Vin til tomat

02 august 2023

Tomater er blandt de grøntsager, det let kan tage livet af mange både røde og hvide vine. Tomater kan nemlig optræde både syrerige og søde, og er vinen ikke rettet ind efter dette, kan det let gå galt.

Vin til pære

02 august 2023

Masser af hvidvine har smagsnuancer, der går direkte i kødet på pæren, men vinens sødmen skal også følge med og afstemmes, da pære ofte serveres på den søde desserttallerken.

Vin til blomme

02 august 2023

Eftersommerens blommer fåes i et hav af farve- og smagsvariationer, fra den sjældne og dybt aromatiske Grøn Reine Claude, til den mindre smagfulde Opal, der kan høstes i spandevis. Vinene skal have lidt syre for at matche blommesmagen.

Rul til toppen