Vinområder

Ahr

Sydvest for den tidligere tyske hovedstad Bonn findes dette unikke lille vindistrikt, hvor langt de fleste vine er røde, hvilket er fuldstændig uhørt i hvidvinslandet Tyskland. Især Pinot Noir i svimlende gode kvaliteter

Ahr

Nordligt beliggende i Tyskland finder du Ahr. Masser af smukke vinmarker, der side om side skråner stejlt ned mod Ahr-floden, der flyder gennem landskabet og løber ud i Rhinen tæt på Bonn. Området beskyttes i nord af den vulkanske bjergkæde Eifel, som sammen med de soleksponerede vinmarker skaber et lunt mikroklima. På trods af den nordlige placering er Ahr derfor et smørhul for de røde druesorter, der normalt er mere sol- og varmekrævende end de hvide.

 

Nordligt paradis for Pinot Noir

Over 60% af de dyrkede druer i Ahr er Pinot Noir eller Spätburgunder, som den hedder i Tyskland. Det middelhavsagtige klima er ideelt for druen, der i Ahr kan frembringe vine at international kvalitet. Men det lille, eksklusive områdes vine sælges primært til de nærliggende storbyer, Bonn og Köln. Så derfor kommer der ikke store mængder på markedet fra det i forvejen lille område. De vine, der sælges internationalt, har dog de seneste år imponeret stort. For selvom området ikke er billigt, kan du her være heldig at finde topvine, der stadig kun koster det halv af, hvad du må punge ud med for en rigtig god Pinot Noir fra Bourgogne. Meget vin fra området stammer stadig  fra kooperativer, da området er præget af mange vinbønder med meget små vinmarker, som derved ikke har mulighed for at selv at eje moderne produktionsudstyr. Vinene fra kooperativerne i Ahr kan have en meget svingende kvalitet.

 

Klima på godt og ondt

Ahr-floden slynger sig i snævre sløjfer gennem det kurvede klippelandskab mod Rhinen, og vinmarkerne ligger lige oven på de golde klipper. Det milde klima i dalen giver druerne i Ahr-dalen ideelle betingelser, da skråningerne fungerer som solfangere, og de opvarmede klipper afgiver om natten deres lagrede varme til vinstokkene.

Den smalle dal rummer desværre ikke kun idyl. Ekstreme regnmængder forårsagede i juli 2021 en så hastig vandstigning i Ahr-floden, at den gik langt over sine bredder og i en sand flodbølge brusede gennem byerne langs bredderne. Adskillige vinhuse fik kældrene oversvømmede, og flere mistede ganske enkelt deres huse og hjem, og 134 mennesker mistede livet. De fleste vinmarker gik uskadte gennem katastrofen, men området kæmper stadig med genopbygningen.


Fakta om Ahr

Beliggenhed: Tyskland

Areal: 562 hektarer

Vigtigste druesorter: Spätburgunder (Pinot Noir), Portugieser, Dornfelder, Riesling, Müller-Thürgau, Frühburgunder (Pinot Noir Précoce)

Områdets karakteristika: Mange skifferskråninger, der beskyttes af bjergkæden Eifel. Begge giver et mildt klima på trods af den nordlige beliggenhed. Ahrdalen er præget af stenet jord med skifer og vulkanske sten. De øvrige dele er rige på løss. 

Eksempler på gode producenter: Jean Stodden, Deutzerhof, Meyer-Näkel, Bertram-Baltes, Adeneuer

 

Vin til hornfisk

04 juni 2024

Lækker forårsbebuder med spræl i, hvis man skulle være så heldig at få den på krogen. Skøn med årets første persillesauce og en »grøn« Sauvignon Blanc hertil! Så er der dømt forår og sommer.

Vin til hvidløg

04 juni 2024

Hvidløg er en smagsforstærker og anvendes som et krydderi i større eller mindre udstrækning. Hvilken vin der passer til, er derfor meget afhængigt af, hvor intens hvidløgspåvirkningen er i din mad.

Vin til jordbær

04 juni 2024

Intet er mere sommerligt end jordbær, og intet er vi dårligere til at matche vin til. Tænk bare på, hvor tit du har fået søde jordbær og en knastør champagne. Jordbær kræver sødme fra vinen, og det bedste valg er tit lavet på røde druer.

Rul til toppen