Kend din drue

Meet the Pinots - få overblik og bliv klog på den populære Pinot-familie

Pinot står for spændende og velsmagende vine, hvad enten efternavnet er Noir, Gris eller Blanc. Bliv klogere på den berømte druefamilie og dens vine i denne gennemgang.

Meet the Pinots - få overblik og bliv klog på den populære Pinot-familie

Pinot-sorterne er sande superstars verden rundt. En regnbuefamilie, der lægger druer til mange af verdens mest elskede og eftertragtede vine, hvad end vi taler om den højt skattede men samtidigt vanskelige Pinot Noir eller dens altid elskelige slægtning Chardonnay, som måske ikke deler fornavnet men stadig er i nærmeste familie. Alle er de kloner, mutationer og frøplanter af den store stamfader, Pinot Noir.

Pinot'erne byder på noget for enhver smag, både i bobler, hvidvin, rosé og rødvin og fra det slankeste og rankeste til det frugtigste og fyldigste; og for noget for enhver pengepung. Her følger et overblik over familiens forgreninger med portrætter af syv druesorter fra den fornemme familie.

 

Pinot Noir

Pinot Noir er en af de store, klassiske rødvinssorter og en darling blandt vinkendere. Den kan under de rigtige forhold og i de rigtige hænder give enormt charmerende vine med en forbløffende smagsrigdom. Druen kan afspejle terroir som ingen anden rødvinsdrue. Pinot Noirs hjemstavn er Bourgogne i Frankring, men den er også en gammel kending i Tyskland og Østrig og har længe huseret mange andre steder i Europa. I dag er den også en feteret tilflytter over hele verden. Det er en ret sensitiv drue, der foretrækker kølige klimaer og kalkrige jordbunde. Den kan dog trives i varmere klimaer og federe jorde, men så bliver dens vine anderledes fyldige og frugtbetonede. Klassisk europæisk Pinot Noir er ret lys i farven, den er aromatisk og har dybde. Vinen har en delikat syre-sødme-balance og en mild bitterhed. Smagen er ofte af lyse, røde bær. Den tager godt imod fadlagring – men med risiko for at overdøve dens fine aromaer med for meget træ. Den har ry for at være en sand diva, da den kan være både svær at dyrke og svær at vinificere. Derfor må man forvente både stilistisk og kvalitativ variation.

Synonymer: Fx Spätburgunder, Blauburgunder, Pinot Nero, Morillon Noir

 

Pinot Noir Précoce

Den tidligt modnede Pinot Noir, som navnet ordret betyder, er i Tyskland også kendt som den tidlige burgundersort, Frühburgunder. Den er en mutation af Pinot Noir med lidt mindre druer og et par ugers tidligere modning. Det gør den især velegnet til at dyrke i fugtige og kølige klimaer, som Pinot Noir ellers har svært ved at modne i, f.eks. i det tyske. Det gælder selv i Danmark, hvor den dyrkes på Njord Vingård ved Holbæk. Pinot Noir Précoce dufter og smager af mørke bær, sødt, syrligt og let bitter, ofte med et letrøget præg. Vinene er ofte tættere og mørkere end pendanterne i Pinot Noir og Spätburgunder, men sjældent så forfinede og delikate.

Synonymer: Fx Frühburgunder, Juliusrebe, Augustrebe

 

Pinot Gris

En hvidvinssort, der oprindeligt stammer fra Bourgogne, men som har opnået særlig berømmelse i Alsace. Desuden er den vidt udbredt i Tyskland og Østrig som den grå burgunderdrue, Grauburgunder. Den er en naturlig mutation af Pinot Noir. Skallerne bliver rødlige ved modning. Pinot Gris giver ret forskellige vine, alt afhængigt af hvor den dyrkes, og hvordan den vinificeres. Druen modner relativt tidligt og giver pæne udbytter. Den kan opnå højt sukkerindhold, hvilket giver mulighed for senthøstede, sødmefulde vine. I Alsace, hvor sorten tidligere var kendt som Tokay, laver man fyldige og rige vine med et let krydret og røget præg. De tyske og østrigske udgaver er som regel syrefriske og runde med en moden pæresmag. I det nordlige Italien laves mest en simpel og saftig vin på druen, som her kaldes Pinot Grigio. Lidt længere sydligt i italienske Friuli er der tradition for at lave en fyldigere, ravfarvet udgave, Ramato, hvor man lader vinen gære med drueskallerne. Pinot Gris har oplevet stor popularitet de seneste årtier. Den har her vundet en vis udbredelse i Californien, Australien og New Zealand.

Synonymer: Fx Grauburgunder, Pinot Grigio, Ruländer

 

Pinot Blanc

En hvidvinssort med oprindelse i Bourgogne. I dag er den mest kendt fra Alsace samt udbredt i Tyskland og Østrig under navnet Weissburgunder, den hvide burgunder. Den er en naturlig mutation af Pinot Gris. Den blomstrer og modner tidligt og giver gode udbytter. Smagsmæssigt minder Pinot Blanc om en mild Chardonnay, som den også ofte er blevet forvekslet med. Vine på Pinot Blanc er lette og saftige med medium syre og rund frugt. De kan vinde ved fadlagring, men klarer sig også godt uden. Pinot Blanc indgår af og til i blandinger. Den har desuden en vis udbredelse i Luxembourg, Schweiz og Italien, mens den aldrig rigtig er slået igennem oversøisk.

Synonymer: Fx Weissburgunder, Pinot Bianco

 

Chardonnay

Verdens måske mest klassiske hvidvinsdrue, der menes at stamme fra Bourgogne men i dag er udbredt i hele Europa og resten af verden. DNA-analyse peger på, at Chardonnay er opstået som en krydsning mellem Gouais Blanc og Pinot Noir. Chardonnay udvikler sig meget forskelligt afhængigt af jordbund, temperatur, solskinstimer og nedbør. I Bourgogne kendes den klassisk som en meget elegant vin, ofte med spinkle lime- og citrusaromaer i duft og smag, alt fra sart og syrestyret Chablis til frugtig og smørfed Meursault. Dyrkes druen i fx Australien eller Californien, kan den udvikle sig i en meget mere voluminøs retning med smag og duft af modne eksotiske frugter. Druen er meget modtagelig for påvirkninger under vinifikationen, og den er velegnet til lagring på gærresterne og på både store og små træfade.

Synonymer: Fx Morillon

 

Pinot Meunier

En blå druesort, hvis berømmelse skyldes Champagne. Den har dog også vigtige dyrkningssteder i franske Loire, tyske Württemberg og østrigske Steiermark. Den er en naturlig mutation af Pinot Noir. Sorten minder i vækst og smagsprofil en del om Pinot Noir. Den stiller dog færre krav til dyrkningssted og markarbejde, men kvaliteten når heller ikke samme højder: Vinene er mere frugtige, men også mere simple. Pinot Meunier indgår i partnerskab med Chardonnay og Pinot Noir i de fleste Champagner og dyrkes særligt omkring Marne. En anden særlig anvendelse er til den tyske roséspecialitet Schillerwein. Rødvine på druen er sjældne. Mange af druens navne, fx »møllerens drue« og »den melede«, hentyder til dens hvidlige, dunede blade, der kan se ud, som om de er strøet med mel.

Synonymer: Fx Farineaux, Müllerrebe, Schwarzriesling, Blaue Postitschtraube

 


Auxerrois

En hvidvinssort, som egentlig mest er et halvt Pinot-medlem og en oftest anonym men alligevel ganske udbredt drue fra Nordfrankrig. Navnet stammer sandsynligvis fra Auxois, et gammelt navn for Alsace, hvor druen stammer fra. Sorten er en naturlig krydsning af Pinot Noir og Gouais Blanc. Navnet Auxerrois er forvirrende nok også blevet brugt om Pinot Blanc, Pinot Gris og Chardonnay, alle tre nære familiemedlemmer og nemme at forveksle med Auxerrois. Endvidere må den ikke forveksles med Malbec, der også går under navnet Auxerrois i Cahors. Auxerrois har lav syre og giver bløde men også ret neutrale vine. Dens styrke ligger i dens tidlige modning og pæne udbytter. Den bruges både til hvidvin og til crémant.

Synonymer: Fx Kleiner Heunisch, Weisser Auxerrois

Eksplosion i dansk vinproduktion - tredobling på få år

09 juli 2024

Danmarks vinproduktion har oplevet en markant stigning over de seneste år. Siden 2016 er produktionen af druer tredoblet, og vinmarkerne dækker i 2022 hele 173 hektar, mod 75 hektar i 2016. Få et overblik over den aktuelle danske vinproduktion.

Vin til hornfisk

04 juni 2024

Lækker forårsbebuder med spræl i, hvis man skulle være så heldig at få den på krogen. Skøn med årets første persillesauce og en »grøn« Sauvignon Blanc hertil! Så er der dømt forår og sommer.

Vin til hvidløg

04 juni 2024

Hvidløg er en smagsforstærker og anvendes som et krydderi i større eller mindre udstrækning. Hvilken vin der passer til, er derfor meget afhængigt af, hvor intens hvidløgspåvirkningen er i din mad.

Rul til toppen