Vin og mad

Vin til helleflynder

Smagfuld stor fladfisk, der kræver noget fylde af vinen pga. en intens kødsmag og let sødme. Heldigvis har mange hvidvine egenskaber, der matcher det.

Vin til helleflynder

Helleflynderen har en intens smag og noget fedme, som kræver at vinen kan tage sig af dette. En Chardonnay vil traditionelt være eminent til den opgave, bare den ikke er for spinkel i sin smag, så den må gerne have lidt fylde, power og fadpræg. En raffineret Chardonnay fra Bourgogne, Tyskland, New Zealand, eller Californien vil være gode match, og er fisken grillet, må der gerne skrues lidt op for fadsmagen. En elegant Pinot Gris med en stor fylde og intensitet kan også klare mosten.

Vinmatch: Chardonnay, Pinot Gris.

Fakta om helleflynder

Sæson for helleflynder: Må fanges hele året. Kødet er dog bedst om efteråret og vinteren.

Udnyttelse: Hel, udskåret, filet.

Tilberedning: Stegt, grillet, friturestegt, kogt, dampet, ovnstegt, røget, saltet, tørret, marineret.

Fangstområde: Nord-østlige Atlanterhav.

Kendetegn
Helleflynderen er højrevendt og er nærmest slank, sammenlignet med de hjemlige fladfisk. Rygfinnen begynder umiddelbart over øjet. Mundåbningen rækker hen til midten af øjet. Sidelinien forløber ret, men er stærkt buet over brystfinnen. Den er gråbrun, blindsiden er hvid, hos gamle individer dog undertiden med plettede zoner. Kødet er meget smagfuldt. Kødet er hvidt, fast og mørt, smagen sød uden fiskesmag.

Levested
Helleflynderen foretager store vandringer. Den foretrækker det dybe, udstrakte hav og opholder sig for det meste nær bunden, men vil dog også jage i de mellemste vandlag. Den lever på 50–2.000 meters dybde. I danske farvande forekommer den i Nordsøen, Skagerrak, Kattegat, den nordlige og vestlige del af Øresund og Bælterne.

Det vidste du måske ikke om helleflynder
Helleflynderen hører til Nordatlantens virkelige storfisk. Det tandstrittende gebis fra en stor helleflynder regnes til en europæisk hav-lystfiskers mest værdifulde trofæer. De store eksemplarer, på over 90 kg, er efterhånden blevet sjældne – et bevis på, at stor udnyttelse har påvirket bestanden. Den 10. juni 1885 blev der i Øresund fanget en helleflynder på 107 kg.

Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 578 kJ
Protein 20,6 g
Kulhydrat 0,0 g
Fedt 6,0 g

Navn: Hippoglossus hippoglossus
Engelsk: Halibut
Tysk: Heilbutt
Fransk: Flétan

 

Vin til hvide asparges

23 marts 2024

Hvide asparges er en sand forårsbebuder, som er vendt stærkt tilbage til de danske middagsborde de seneste år. Men hvad skal man drikke til denne delikatesse?

Vin til påskelammet

23 marts 2024

Påsketid er lammetid. Tilberedningen og ikke mindst valg af krydderier er vigtige faktorer i matchet med vin, og det er i den røde afdeling, vinene flugter bedst, men mulighederne er mange.

Vin til ramsløg

22 marts 2024

Ramsløg er i sæson og på mode igen. Den vilde løgvækst med den karakteristiske hvidløgssmag findes i forårsskove overalt i landet. Hvad kan den i køkkenet – og hvad skal du drikke til?

Rul til toppen