Vinområder

Loire: Vinene fra Sancerre

I den øvre del af Loire-dalen ligger Sancerre, som siden 1980’erne har været kendt som leverandør af sprøde, tørre og friske hvidvine på Sauvignon Blanc.

Loire: Vinene fra Sancerre

Sancerre er et af de mest kendte hvidvinsområder i Frankrig. Det er berømt for sin Sauvignon Blanc, som dækker næsten 80% af vinmarkerne og primært dyrkes på sydvendte bjergsider, hvor jordbunden består af kalk, marmor, limsten og flint.

Klimaet i Sancerre er tempereret kontinental med en relativ tør dyrkningsperiode. I kolde somre skal der arbejdes hårdt i vinmarken for at få en acceptabel druekvalitet. Sauvignon Blanc er sjældent fadlagret eller blandet med andre druer i Loire. Den trives perfekt i den hvide jordbund og områdets relativt kølige klima. Klassisk Sauvignon Blanc fra Sancerre har en frisk, ren syre og en duft af stikkelsbær, urter (nælder) og en stenet mineralitet. Ofte med et let saltet præg. Den er typisk mindre græsgrøn i duft og smag end den new zealandske udgave eller den chilenske fra Casablanca. Der dyrkes lidt Pinot Noir i Sancerre, som anvendes til rødvin eller rosé. Klassisk hvid Sancerre bør drikkes 2–3 år efter frigivelsen, da de ellers kan miste noget af deres friskhed.

I 80’erne opnåede Sancerre international anerkendelse og blev indbegrebet af hvidvin på mange restauranter og middagsborde. Populariteten medførte også en stor variation i kvaliteten, og konkurrencen fra oversøisk produktion af Sauvignon Blanc har presset Sancerre de senere år.

 


Fakta om Sancerre

Beliggenhed: Loire, Frankrig

Areal: 3.000 hektarer (pr. 2021)

Produktion: Hvidvin 87%, rosévin 7%, rødvin 6%

Vigtigste druesorter: Sauvignon Blanc, Pinot Noir

Områdets karakteristika: Bakket landskab i mellem 200–400 meters højde. Tempereret kontinentalt overgangsklima og jordbund med primært kalksten og flint. Sauvignon Blanc er suverænt områdets mest dyrkede drue.

Eksempler på gode producenter: Alphonse Mellot, Didier Dagueneau, Henri Bourgeouis, Lucien Crochet, Vincent Pinard


Ahr

20 januar 2023

Ahr er et unikt lille vinområde beliggende sydvest for den tidligere tyske hovedstad Bonn. Usædvanligt for Tyskland er langt de fleste vine er røde, og i Ahr kan du finde Pinot Noir i svimlende god kvalitet

Baden

20 januar 2023

Baden er Tysklands varmeste vinområde og egner sig særligt godt til blå druer, og så laver Baden nogle af Tysklands bedste Pinot Noirs. Samtidigt landets længste vinområde, 400 km langs Rhinen, fra Bodensee til Heidelberg.

Den fjerde vinfarve

18 januar 2023

Introduktion til orangevin, en vintype i grænselandet mellem hvidvin og rødvin – som hvidvin fremstillet af grønne druer, men som rødvin gæret med skallerne. Læs med og bliv klogere på den fjerde vinfarve, dens historie og mange anvendelsesmuligheder

Rul til toppen