Vinområder

Loire: Vinene fra Muscadet Sèvre-et-Maine

Muscadet ligger i Loire-floddalens vestlige ende, hvor floden munder ud i Atlanterhavet. Sydøst for hovedbyen Nantes ligger områdets største og mest kendte appellation: Muscadet Sèvre-et-Maine.

Loire: Vinene fra Muscadet Sèvre-et-Maine

Muscadet ligger i Loire-distriktet i det nordvestlige Frankrig, nærmere bestemt i dets vestligste del, hvor Loire-floden munder ud i Atlanterhavet. Området er kendt som Pays Nantais efter hovedbyen Nantes. Sydøst for den ligger områdets største og mest kendte appellation: Muscadet Sèvre-et-Maine. De to små floder Sèvre Nantaise og Petite Maine løber her sammen med Loire, og vinstokkene står plantet tæt langs bredderne.

Hele området er præget af vand: Floderne, havet, regnen. Det tempererede kystklima er køligt og fugtigt, og vinbøndernes største problem ligger i meldug og råd. Jordbunden er præget af Det Armorikanske Massiv, en geologisk formation af vulkansk oprindelse: Granit, gnejs og glimmerskifer forekommer hyppigt som sten og grus. Dele af området er gammel, kalkholdig havbund. Der er en voksende anerkendelse af, at Muscadet dækker over mange forskellige terroirs.

Opskriften på klassisk Muscadet er enkel: Druen er udelukkende Melon, og fremgangsmåden er gæring på cementkar eller stråltanke med efterfølgende lagring sur lie: Vinen omstikkes ikke efter gæringen, men forbliver på bundfaldet af gærceller og udfældede tørstoffer. Melon giver nemlig i sig selv en lettere streng og ret neutral vin, men lagringen på bundfaldet gør den rundere og blødere, og smagen bliver dybere og mere kompleks. Efter endt gæring i oktober ligger vinen sådan i hvert fald frem til marts, hvorefter den flaskes direkte.

Vinene fra Muscadet befinder sig stilistisk i den lette ende af skalaen. Det er tørre hvidvine med en mild citrussmag og et let salt præg – to smage med direkte associationer til det klassiske match: Østers. Når det går mindre godt, kan vinene være vandede, smagsløse og intetsigende. Omvendt er de bedste vine smidige og fløjlsbløde i munden, forfriskende saftige med en mild syre og en salt mineralitet. De udvikler en forfinet kompleksitet, og trods den udbredte formaning om at drikke Muscadet så ungt som muligt, kan de bedste i gode årgange vinde ved lagring i et årti eller mere.


Fakta om Muscadet Sèvre-et-Maine

Beliggenhed: Loire, Frankrig

Areal: 8.430 hektarer (pr. 2021)

Produktion: Hvidvin 100%

Vigtigste druesorter: Melon de Bourgogne

Områdets karakteristika: 23 kommuner langs floden Loire og dens bifloder Sèvre og Maine. Tempereret kystklima og jordbund bestående af ler, sand og grus af særligt gneiss og granit. Melon er den eneste tilladte drue.

Eksempler på gode producenter: Château de Cléray, Domaine de l’Ecu, Domaines Landron


Vin til helleflynder

29 september 2023

Smagfuld stor fladfisk, der kræver noget fylde af vinen pga. en intens kødsmag og let sødme. Heldigvis har mange hvidvine egenskaber, der matcher det.

Vin til tomat

02 august 2023

Tomater er blandt de grøntsager, det let kan tage livet af mange både røde og hvide vine. Tomater kan nemlig optræde både syrerige og søde, og er vinen ikke rettet ind efter dette, kan det let gå galt.

Vin til pære

02 august 2023

Masser af hvidvine har smagsnuancer, der går direkte i kødet på pæren, men vinens sødmen skal også følge med og afstemmes, da pære ofte serveres på den søde desserttallerken.

Rul til toppen