Vinområder

Loire: Vinene fra Muscadet Sèvre-et-Maine

Muscadet ligger i Loire-floddalens vestlige ende, hvor floden munder ud i Atlanterhavet. Sydøst for hovedbyen Nantes ligger områdets største og mest kendte appellation: Muscadet Sèvre-et-Maine.

Loire: Vinene fra Muscadet Sèvre-et-Maine

Muscadet ligger i Loire-distriktet i det nordvestlige Frankrig, nærmere bestemt i dets vestligste del, hvor Loire-floden munder ud i Atlanterhavet. Området er kendt som Pays Nantais efter hovedbyen Nantes. Sydøst for den ligger områdets største og mest kendte appellation: Muscadet Sèvre-et-Maine. De to små floder Sèvre Nantaise og Petite Maine løber her sammen med Loire, og vinstokkene står plantet tæt langs bredderne.

Hele området er præget af vand: Floderne, havet, regnen. Det tempererede kystklima er køligt og fugtigt, og vinbøndernes største problem ligger i meldug og råd. Jordbunden er præget af Det Armorikanske Massiv, en geologisk formation af vulkansk oprindelse: Granit, gnejs og glimmerskifer forekommer hyppigt som sten og grus. Dele af området er gammel, kalkholdig havbund. Der er en voksende anerkendelse af, at Muscadet dækker over mange forskellige terroirs.

Opskriften på klassisk Muscadet er enkel: Druen er udelukkende Melon, og fremgangsmåden er gæring på cementkar eller stråltanke med efterfølgende lagring sur lie: Vinen omstikkes ikke efter gæringen, men forbliver på bundfaldet af gærceller og udfældede tørstoffer. Melon giver nemlig i sig selv en lettere streng og ret neutral vin, men lagringen på bundfaldet gør den rundere og blødere, og smagen bliver dybere og mere kompleks. Efter endt gæring i oktober ligger vinen sådan i hvert fald frem til marts, hvorefter den flaskes direkte.

Vinene fra Muscadet befinder sig stilistisk i den lette ende af skalaen. Det er tørre hvidvine med en mild citrussmag og et let salt præg – to smage med direkte associationer til det klassiske match: Østers. Når det går mindre godt, kan vinene være vandede, smagsløse og intetsigende. Omvendt er de bedste vine smidige og fløjlsbløde i munden, forfriskende saftige med en mild syre og en salt mineralitet. De udvikler en forfinet kompleksitet, og trods den udbredte formaning om at drikke Muscadet så ungt som muligt, kan de bedste i gode årgange vinde ved lagring i et årti eller mere.


Fakta om Muscadet Sèvre-et-Maine

Beliggenhed: Loire, Frankrig

Areal: 8.430 hektarer (pr. 2021)

Produktion: Hvidvin 100%

Vigtigste druesorter: Melon de Bourgogne

Områdets karakteristika: 23 kommuner langs floden Loire og dens bifloder Sèvre og Maine. Tempereret kystklima og jordbund bestående af ler, sand og grus af særligt gneiss og granit. Melon er den eneste tilladte drue.

Eksempler på gode producenter: Château de Cléray, Domaine de l’Ecu, Domaines Landron


Riesling – en tysk drue med stedsans

19 februar 2024

Riesling er en følsom drue, der nemt tager farve af de forhold, den dyrkes under. Der er lige så mange slags Riesling, som der er steder, den vokser. Riesling giver med andre ord nogle af de mest terroir-transparente du kan opdrive.

Vin til stenbiderrogn

29 januar 2024

Med stenbiderrogn varsles det tidlige forår. Visse år kan man få denne vidunderlige spise allerede i begyndelsen af januar. Men hvilke vine passer godt hertil?

Rul til toppen