Vin og mad

Vin til ramsløg

Ramsløg er i sæson og på mode igen. Den vilde løgvækst med den karakteristiske hvidløgssmag findes i forårsskove overalt i landet. Hvad kan den i køkkenet – og hvad skal du drikke til?

Vin til ramsløg

Ramsløg er en sand forårsbebuder i de danske skove og en let genkendelig sankeplante på grund af sin karakteristiske "ramme" lugt. Det latinske navn er allium ursinum, som bogstaveligt betyder “bjørneløg”, en betegnelse, som også går igen i det tyske navn Bärlauch. 

Ramsløg er i familie med såvel purløg som porre og hvidløg, og det er især hvidløgets duft og smag, den minder om, men i en vildere og måske mere kølig og nordisk udgave. De kan dampes eller sauteres som spinat men er måske mest oplagte at bruge rå som et grønt krydret spark til maden i form af ramsløgsolie, kryddersmør eller en ramsløgsmayo, i en pesto eller en salsa verde. Man kan også lave en ramsløgssalt, der er vidt og bredt anvendeligt; og plantens blomsterknopper kan bruges til at lave lækre ramsløgskapers, som er et delikat krydderi til f.eks. fiskeretter.

Hvilken vin, du kan drikke til, afhænger selvfølgelig af madens øvrige råvarer og tilberedning. Du skal dog have en vin, som med syre og aromatik kan spille op mod den skarpe løgsmag og grønne krydring; og da ramsløg generelt går godt med andre grøntsager, fisk og lyse kødtyper, er vi mest i det hvide univers. Sauvignon Blanc er med sin sprødhed, skarpe syre og grønne smagsunivers (stikkelsbær, græs, urter og hyldebark) et oplagt match; og skal vi blive i det nye nordiske er en dansk Solaris heller ikke noget dårligt bud. Den nye tyske krydsning Sauvignac har Rieslings sursøde frugtighed og Sauvignons grønne, krydrede kant, og kan du finde den, er den noget nært et perfekt match til rå ramsløg. Riesling og Grüner Veltliner kan også spille flot op mod de grønne aromaer. En anden vintype, som kan klare selv rå mængder rå ramsløg, er tør sherry.

Vinmatch: Sauvignon BlancRieslingGrüner Veltliner, Solaris, Sauvignac, tør sherry

 

Fakta om ramsløg

Ramsløg er vidt udbredt i hele Danmark, særligt i muldrige bøgeskove. De dukker op i det tidlige forår og forekommer ofte i klynger og dækker tit hele skovbunden, hvor de står. Planten har lange, lancet-formede og tulipan-lignende, mørkegrønne blade med en lysegrøn til hvidlig stængel og får først grønne knopper, som senere springer ud i små hvide blomster. Rå ramsløg har en karakteristisk grønlig hvidløgssmag, men den i tilberedt form antager en dybere umami-agtig karakter.

Sæson for ramsløg: Friske i foråret, fra marts til maj

Tilberedning: Rå i olier, kryddersmør og pesto; tilberedt som andre krydderurter


NB: Det sker sjældent, men ramsløg må endelig ikke forveksles med liljekonval, som er dødeligt giftig. Denne plante har dog ikke den karakteristiske hvidløgsduft og -smag men er i stedet ret bitter. Liljekonvallens blade samler sig også mere kræmmerhusagtigt, og den bærer klaser af hvide, klokkeformede og ganske velduftende blomster på en særlig stængel.

 

Ramsløg
Næringsværdi pr. 100 g

Energi 23 kJ

Protein 2,9 g

Kulhydrat 4,0 g

Fedt 0,1 g

Vin til hornfisk

04 juni 2024

Lækker forårsbebuder med spræl i, hvis man skulle være så heldig at få den på krogen. Skøn med årets første persillesauce og en »grøn« Sauvignon Blanc hertil! Så er der dømt forår og sommer.

Vin til hvidløg

04 juni 2024

Hvidløg er en smagsforstærker og anvendes som et krydderi i større eller mindre udstrækning. Hvilken vin der passer til, er derfor meget afhængigt af, hvor intens hvidløgspåvirkningen er i din mad.

Vin til jordbær

04 juni 2024

Intet er mere sommerligt end jordbær, og intet er vi dårligere til at matche vin til. Tænk bare på, hvor tit du har fået søde jordbær og en knastør champagne. Jordbær kræver sødme fra vinen, og det bedste valg er tit lavet på røde druer.

Rul til toppen