Vinområder

Wachau

Østrigs mest berømte vinområde er uden tvivl Wachau. I en dyb dal langs Donau strækker vinmark efter vinmark sig op ad de stejle skråninger langs floden

Wachau

 

Terrasser er gennem århundreder blevet bygget op på klippesiderne for at give grobund til vinstokkene, der kan frembringe fremragende druer her. Grüner Veltliner og Riesling står side om side, og de lokale vinbønder forarbejder dem til friske, intense og komplekse hvidvine i verdensklasse. Vinene fra Wachau har historie, karakter og klasse, og det får man også lov at betale for.

Området strækker sig langs Donau forbi gamle, smukke byer som Melk, Spitz, Weissenkirchen, Loiben og Mautern. Hovedbyen hedder Dürnstein og huser den berømte slotsruin, hvor den engelske konge Richard Løvehjerte blev holdt fanget efter det tredje korstog i 1192. Historiens vingesus kan man også føle hos mange af vinhusene: Det biodynamiske Nikolaihof kan således trække sin historie som vingård tilbage til 985. Området er af disse grunde udnævnt som Verdenskulturarv af FN.

Lang og kølig vækstsæson

Klimaet i Wachau er ganske køligt. Der er stor forskel mellem dag-og nattetemperaturen, og der er dels kølige vinde vestfra, dels lunere vinde østfra. Vækstsæsonen bliver derfor lang, og man opnår modning takket være et ret solrigt vejrlig og de mange stejle, sydvendte terrasser, der virker som solfangere. Den høje grad af forvitring af de forskellige bjergarter giver også værdifulde næringsstoffer til vinplanten. Det bidrager altsammen til vine med høj syre, aromatisk kompleksitet og mineralske noter.

Foruden Grüner Veltliner og Riesling laves der også udmærkede vine på Neuburger, Weissburgunder og Gelber Muskateller. Wachau er i øvrigt også kendt for sine delikate abrikoser.

Vinea Wachau og de tre vinstile

Det traditionsrige område har sin egen forening af vinmagere, Vinea Wachau, der siden 1983 har forvaltet områdets vinøse arv. Foreningen har bl.a. defineret de tre klassiske vinstile, der repræsenterer området:

Steinfeder: De letteste vine, fint aromatiske med mild frugtsmag og op til 11,5% alkohol. Typen er opkaldt efter den fjerlette vildgræs Steinfeder, der vokser vildt i vinmarkerne.

Federspiel: De mellemfyldige vine med intens, frisk frugt og mellem 11,5% og 12,5% alkohol. Wachau har mange falke, og typen er navngivet efter den falkejagt, man tidligere havde tradition for i området.

Smaragd: De fyldigste vine med moden frugt, stor kompleksitet og langt lagringspotentiale. De er senthøstede, har ofte botrytiskarakter, men er stadig helt tørre og har alkohol over 12,5%. Navnet Smaragd stammer fra de lokale, grønne firben, der på solrige dage i efteråret ofte ses varme sig i vinmarkerne.

 

...

 

Fakta om Wachau

Vinregionen ligger i: Niederösterreich i Østrig

Areal: 1.350 hektarer

Vigtigste druesorter: Grüner Veltliner, Riesling.

Områdets karakteristika: Stejle, terrasserede skråninger med granit, gnejs, paragnejs og kvarts samt en vis mængde løss og ler langs flodløbet. Køligt, kontinentalt klima med afkølende påvirkning fra Alperne mod vest og opvarmende påvirkning fra den pannoniske slette mod øst.

Eksempler på gode producenter i Wachau: Domäne Wachau, Weingut Knoll, Nikolaihof, Weingut Pichler, Peter Veyder-Malberg

Vin til hornfisk

04 juni 2024

Lækker forårsbebuder med spræl i, hvis man skulle være så heldig at få den på krogen. Skøn med årets første persillesauce og en »grøn« Sauvignon Blanc hertil! Så er der dømt forår og sommer.

Vin til hvidløg

04 juni 2024

Hvidløg er en smagsforstærker og anvendes som et krydderi i større eller mindre udstrækning. Hvilken vin der passer til, er derfor meget afhængigt af, hvor intens hvidløgspåvirkningen er i din mad.

Vin til jordbær

04 juni 2024

Intet er mere sommerligt end jordbær, og intet er vi dårligere til at matche vin til. Tænk bare på, hvor tit du har fået søde jordbær og en knastør champagne. Jordbær kræver sødme fra vinen, og det bedste valg er tit lavet på røde druer.

Rul til toppen