Vinområder

Kremstal

Et af Østrigs klassiske distrikter: En dal rundt om floden Krems og floden Donau, som Krems udmunder i. Hovedbyen hedder da også Krems an der Donau, hvor vinbranchen stortrives.

Kremstal

 

Kremstal består dels af ret stenede skåninger ned mod Krems, dels af mere flade og løssholdige jorde på begge sider af Donau. Som i naboområderne er det Grüner Veltliner og Riesling, der fylder markerne. I Kremstal resulterer det i tørre, friske og fyldige hvidvine, der er i liga med vinene fra Kamptal og Wachau.

Historisk har der været dyrket vin siden den tidlige middelalder, som det er tilfældet i resten af Donauområdet. Århundreder tilbage var det især munke, der havde ekspertise i vinbrug. Et lokalt vartegn er det smukt beliggende kloster Stift Göttweig, grundlagt i 1072, som iøvrigt stadig driver vinbrug. Også den historiske borgruin på Senftenberg er værd at bese.

Riesling og Grüner Veltliner med højt niveau

Kremstal spænder over flere forskellige slags terroir. Fra den vestlige del præges landskabet især af stenede skråninger med gnejs, paragnejs og amfibolit. Riesling brillerer her. I den østlige del ligger den fladere Kremsfeld og et stort antal løssterrasser. Herfra stammer nogle af de mest cremede og krydrede Grüner Veltlinere.

Der laves også vine på Müller-Thurgau, Weissburgunder, Zweigelt og Pinot Noir. Variationen er stor, og kvaliteten af Kremstals vine er høj. En række af områdets producenter er desuden gået i spidsen med omlægning til økologisk og biodynamisk vinbrug.

Kremstal DAC

Kremstal fik status af DAC i 2007 til vine på Grüner Veltliner eller Riesling. Generelt er der tale om livlige og frugtige vine på Grüner Veltliner, og rige og mineralske vine på Riesling. Gode eksempler på enkeltmarksvine kan være Riesling fra Ehrenfels ved Senftenberg eller Grüner Veltliner fra Gebling.

Etiketten indikerer en af to stilarter:
Klassik: Den lettere og friskere stil med vægt på frugten og uden fadpræg (min. 12% alkohol).

Reserve: Den fyldigere og tættere stil, eventuelt med fadpræg (min. 13% alkohol).

 

...

 

Fakta om Kremstal

Vinregionen ligger i: Niederösterreich i Østrig

Areal: 2.243 hektarer

Vigtigste druesorter: Grüner Veltliner, Riesling, Zweigelt.

Områdets karakteristika: Køligt klima stabiliseret af Donau og lune vinde østfra. Donaudalen flader ud fra Krems og mod øst, hvorfra jordbunden går fra stenet og gruset til mere sandet og leret. Mange løssterrasser i det østlige Kremstal.

Eksempler på gode producenter i Kremstal: Geyerhof, Mantlerhof, Sepp Moser, Franz Proidl

Vin til helleflynder

29 september 2023

Smagfuld stor fladfisk, der kræver noget fylde af vinen pga. en intens kødsmag og let sødme. Heldigvis har mange hvidvine egenskaber, der matcher det.

Vin til tomat

02 august 2023

Tomater er blandt de grøntsager, det let kan tage livet af mange både røde og hvide vine. Tomater kan nemlig optræde både syrerige og søde, og er vinen ikke rettet ind efter dette, kan det let gå galt.

Vin til pære

02 august 2023

Masser af hvidvine har smagsnuancer, der går direkte i kødet på pæren, men vinens sødmen skal også følge med og afstemmes, da pære ofte serveres på den søde desserttallerken.

Rul til toppen