Julevinen

Vin til risalamanden

Risalamande går i to retninger med smagen: Fløden med mandlerne går til venstre og kirsebærsaucen går til højre – men vi kan sagtens få dem til at mødes i en flaske dessertvin.

Vin til risalamanden

Ris à la mande er med sin hovedbestanddel af mandler og fløde en ret fed dessert. De kan meget let matches med lys hvid dessertvin, f.eks. har jeg til mandler altid syntes, at en hvid Recioto di Soave er lige i skabet. Det er en dessertvin lavet på grønne druer, og som har en god sødme – ofte af modne og syltede gule blommer.

Men da de fleste topper ris a la mande med enten kold eller varm kirsebærsauce, virker den hvide dessertvin ikke her. I stedet skal vi med vinen finde et match til smagen af bærrene, da den er mest dominerende komponent.

 

Det klassiske valg – sød vin og hedvin

En rød Recioto di Valpolicella er til gengæld et godt match. Et godt glas portvin i den frugtige stil, af ruby eller colheita-typen, er også et glimrende match, som mange vælger hvert år, for det er et godt match. Vinenes intense duft og smag af netop syltede kirsebær kan tage kampen op med selv den mest heftige kirsebærsauce. 

 

Det danske valg – kirsebærvin

Flere frugtavlere skaber i øjeblikket fremragende kirsebærvin af høj kvalitet. Smag bare på Frederiksdals eller Cold Hand Winerys vine! Så kan du også tilføj måltidet endnu et dansk aspekt på dentraditionsrige aften. Flere af deres kirsebærvine er som skabt til risalamande med kirsebærsauce.

Ahr

20 januar 2023

Ahr er et unikt lille vinområde beliggende sydvest for den tidligere tyske hovedstad Bonn. Usædvanligt for Tyskland er langt de fleste vine er røde, og i Ahr kan du finde Pinot Noir i svimlende god kvalitet

Baden

20 januar 2023

Baden er Tysklands varmeste vinområde og egner sig særligt godt til blå druer, og så laver Baden nogle af Tysklands bedste Pinot Noirs. Samtidigt landets længste vinområde, 400 km langs Rhinen, fra Bodensee til Heidelberg.

Den fjerde vinfarve

18 januar 2023

Introduktion til orangevin, en vintype i grænselandet mellem hvidvin og rødvin – som hvidvin fremstillet af grønne druer, men som rødvin gæret med skallerne. Læs med og bliv klogere på den fjerde vinfarve, dens historie og mange anvendelsesmuligheder

Rul til toppen