Vinområder

Loire: Vinene fra Saumur

Saumur er et mindre men mangfoldigt vinområde i hjertet af Loire-distriktet. Det ligger syd for floden Loire rundt om byen af samme navn, flankeret af Anjou mod vest og Touraine mod øst. Her er både landligt og charmerende.

Loire: Vinene fra Saumur

Landskabet er spættet af kornmarker og vinmarker, og små byer ligger spredt langs Loire. Hovedbyen Saumur har en imponerende skyline ned mod floden, og dets historiske slot Château de Saumur er en stor attraktion. Saumur by er også hovedkvarter for mange af Loires vinbønder og vinhandlere.

Områdets hvide vine laves mest på Chenin Blanc og de røde mest på Cabernet Franc. Særlig opmærksomhed fortjener dog den lokale specialitet og stolthed, de mousserende vine, som her har særligt gode vilkår. Søde vine laves også i Coteaux de Saumur.

Landskabet er geologisk præget af tuffeau, en råhvid, kalkholdig stentype af komprimeret fossil, som stammer fra det urhav, der for millioner af år siden dækkede hele Loire. Tuffeau blev for århundreder siden et populært byggemateriale, hvilket tydeligt afspejler sig i den lokale arkitektur. Samtidigt efterlod udvindingen huler og kældre udgravet i undergrunden, som den dag i dag bruges til dyrkninging af champignon og fremstillingen af vin.

Saumurs vine er forskelligartede: De gode, mousserende Crémant de Saumur og Saumur Mousseux er sprøde, har rank syrestruktur og fine bobler. Ikke ulig Champagne, men smagsbilledet er anderledes og mere frugtigt, med et tydeligt fingeraftryk fra Chenin Blanc. De hvide er friske og frugtige, men savner ofte den intensitet og koncentration, man finder i fx Vouvray. De bedste røde er saftige og pikante, og de er oftest at finde i området omkring Champigny, som danner en vestlig forlængelse af Chinon i Touraine.

 


Fakta om Saumur

Beliggenhed: Loire, Frankrig

Areal: 1.850 hektarer (pr. 2021)

Produktion: Rødvin 55%, hvidvin 45%

Vigtigste druesorter: Chenin Blanc, Cabernet Franc, Pineau d'Aunis

Områdets karakteristika: 39 kommuner, mest i Maine-et-Loire departementet. Tempereret kystklima med indflydelse fra det mere kontinentale klima længere oppe ad Loire-floden. Varierede jordbundsforhold, men domineret af kalkholdige aflejringer, lokalt kendt som tuffeau.

Eksempler på gode producenter: Domaine des Roches Neuves, Antoine Sanzay, Domaine de Collier


Den ultimative guide til gløgg opskrifter

22 november 2022

Den ultimative guide til de bedste gløgg opskrifter, som alle er afprøvet og fundet anbefalelsesværdige. Dansk julegløgg, den originale svenske glögg, hvid gløgg, tysk Glühwein, britisk mulled wine, fransk vin chaud og middelalderens Lutendranck.

De franske vinområder på 10 minutter

18 oktober 2022

Et crash course i de vigtigste franske vinområder. Vi guider dig fra Champagne i nord, over Bourgogne i øst, Provence og Languedoc-Roussillon i syd og Bordeaux og Loire i vest. Druesorter, vinstile og vinkultur.

Loire: Vinene fra Muscadet Sèvre-et-Maine

20 september 2022

Muscadet ligger i Loire-floddalens vestlige ende, hvor floden munder ud i Atlanterhavet. Sydøst for hovedbyen Nantes ligger områdets største og mest kendte appellation: Muscadet Sèvre-et-Maine.

Rul til toppen