Rieslingdruens historie går langt tilbage, og druen har i århundreder spillet en helt central rolle i tyskernes vinhistorie. Den internationale popularitet gjorde Rieslingvine til verdens dyreste omkring år 1900.
Dermed blev 13. marts Rieslings fødselsdag, og derfor hyldes druen internationalt på denne dato. Rieslings ‘fødested’ menes at være i tyske Rheingau ved Schloss Johannisberg.
Druens forældre stammer oprindelig fra vilde vinstokke, som har groet i Rhinlandet og har krydset sig med Traminer og Weisser Heunisch, som måske er bedre kendt under navnet Gouais Blanc. Netop sidstnævnte har sjovt nok leveret gener til en lang række af de store internationale druer som for eksempel Chardonnay – og altså også den tyske Riesling.
Svær fødsel
Rieslingdruens historie går med andre ord langt tilbage, og druen har i århundreder spillet en helt central rolle i tyskernes vinhistorie. Inden druen nåede helt til tops, skulle den dog en del igennem. Mest eklatant blev den i starten totalt misforstået og ikke høstet på det korrekte tidspunkt. Faktisk anede datidens vinbønder intet om druens kvaliteter. Fordi de høstede den for tidligt, var deres opfattelse at Riesling var en jævn drue. De havde endnu ikke opdaget dens sublime egenskaber, når den senhøstes og måske ovenikøbet bliver angrebet af ædelråd, som kan give den færdige vin søde og delikate noter af honning og syltet abrikos.
Vi skal desuden helt frem til 1552, før druen får det navn, vi kender den under i dag. Indtil da blev den omtalt som Russling eller Rissling. I de efterfølgende årtier er der stille om druen, alt imens vinbønderne bliver dygtigere og dygtigere og lærer at dyrke den til helt nye højder.
Var og er en international superstar
I begyndelsen af 1900-tallet er tysk Riesling blandt de dyreste vine i verden – og altså mere kostbar end vine fra Bordeaux og Bourgogne, som også dengang var særdeles eftertragtede.
Riesling er stadig en af Tysklands superstjerner, og med omkring 40% af verdens Rieslingplanter stående med rødderne dybt plantet i de stejle tyske vinmarker, har druens fødested også cementeret sig som et naturligt hjem for Rieslingvine i verdensklasse.
Mads Jordansen
Mads Jordansen har en stor og bred vinerfaring fra +20 år i branchen. Først som vinimportør, så wine writer og nu fuldtids underviser og ejer af Winelab Academy. Han underviser ligeledes sommelierer i Aarhus og København på Dansk Sommelier Uddannelse. Oveni er han director for Winelab Agency.
Danmarks vinproduktion har oplevet en markant stigning over de seneste år. Siden 2016 er produktionen af druer tredoblet, og vinmarkerne dækker i 2022 hele 173 hektar, mod 75 hektar i 2016. Få et overblik over den aktuelle danske vinproduktion.
Lækker forårsbebuder med spræl i, hvis man skulle være så heldig at få den på krogen. Skøn med årets første persillesauce og en »grøn« Sauvignon Blanc hertil! Så er der dømt forår og sommer.
Hvidløg er en smagsforstærker og anvendes som et krydderi i større eller mindre udstrækning. Hvilken vin der passer til, er derfor meget afhængigt af, hvor intens hvidløgspåvirkningen er i din mad.