Vin og mad

Vin til blomme

Eftersommerens blommer fåes i et hav af farve- og smagsvariationer. Fra den sjældne og dybt aromatiske Grøn Reine Claude, til den mindre smagfulde Opal, der kan høstes i spandevis. Vinene skal have lidt syre for at matche blommesmagen.

Vin til blomme

Blommens smag er temmelig sortsafhængig. Nogle sorter er meget lidt smagfulde, mens andre er intense og søde. Til blommer, der har en syrerig smag, er en Alvarinho med noget sødme rigtig god, det kan også være en halvsød Riesling, der er god til de fleste stenfrugter med syrebid. Er blommerne syltede og bagte evt. sammen med krydderier, kan en sød Grenache fra fx sydfranske Maury være et hit. Den smager selv frisk og let afdæmpet sød, da den skal drikkes let afkølet.

Vinmatch: Alvarinho, Riesling, Grenache.

Fakta om blomme

Sæson for blomme: Det meste af året, danske fra ca. august til september.

Tips til tilberedning

Halver nogle blommer fx sveskeblommer eller opalblommer. Smelt lidt sukker på en pande, til det er gyldent. Kom lidt smør i. Steg blommerne gyldne. Server dem med vaniljeis.

Fordel halve blommer i et ovnfast fad. Drys med sukker. Bag blommerne ved 200 gr. i ca. 25 minutter. Spis dem med flødeskum og evt. et drys knuste makroner.

Blomme
Næringsværdi pr. 100 g

Energi 193 kJ
Protein 0,5 g
Kulhydrat 10,2 g
Fedt 0,3 g

 

Vin til hornfisk

04 juni 2024

Lækker forårsbebuder med spræl i, hvis man skulle være så heldig at få den på krogen. Skøn med årets første persillesauce og en »grøn« Sauvignon Blanc hertil! Så er der dømt forår og sommer.

Vin til hvidløg

04 juni 2024

Hvidløg er en smagsforstærker og anvendes som et krydderi i større eller mindre udstrækning. Hvilken vin der passer til, er derfor meget afhængigt af, hvor intens hvidløgspåvirkningen er i din mad.

Vin til jordbær

04 juni 2024

Intet er mere sommerligt end jordbær, og intet er vi dårligere til at matche vin til. Tænk bare på, hvor tit du har fået søde jordbær og en knastør champagne. Jordbær kræver sødme fra vinen, og det bedste valg er tit lavet på røde druer.

Rul til toppen