Vin og mad

Vin til savoykål

Den nøddeagtige kålsmag, som også kendes fra rosenkålen, går igen i den smukke og velsmagende savoykål. Derfor finder du også det bedste match med vine, der har eller spiller op til det nøddeagtige.

Vin til savoykål

Pinot Gris har tit et nøddeagtigt præg i de bedre udgaver. Hvis vinen samtidig har en frisk syre, er det med til at gøre matchet til savoykålen særligt vellykket. Sauvignon Blanc er også god til de »grønne« smagsnuancer i kålen, fx hvis kålen anvendes rå i salater. Er der appelsin eller andre syrerige komponenter i salaten, kan en Riesling med masser af syre ofte bedst stå distancen. Hvis du foretrækker en rødvin til måltidet, er en Barbera d’Asti god til at klare kålens syre.

Vinmatch: Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Riesling, Barbera d’Asti.

Fakta om savoykål

Sæson for savoykål: September til januar.

Tilberedning: Rå, stegt, dampet.

Tips til tilberedning
Savoykål er velegnet til råkost med gulerødder, appelsinsaft, snittede æbler, nødder og tørrede frugter.

Steg fintsnittet savoykål på panden med strimler af kylling, og smag til med soja.

Savoykål er god at pakke om kød-, fiske- og grøntsagsfars. Snit savoykål og brug den i stedet for hvidkål i coleslaw eller andre råkostsalater.

Lynsteg strimlet savoykål sammen med strimler af gul peber i lidt olie. Smag til med sojasauce. Brug dampede savoykålsblade til at pakke om kåldolmere.

Lav en salat af fintsnittet savoykål, æblebåde og mynteblade. Dryp med friskpresset appelsinsaft og pynt med oliven.

Damp savoykålsbåde møre og server dem som tilbehør gerne dryppet med en olie-eddike marinade og et drys klippet purløg.

Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 142 kJ
Protein 2,0 g
Kulhydrat 6,1 g
Fedt 0,1 g

Botanisk navn: Brassica oleracea sabauda.

Engelsk: Savoy cabbage.

Tysk: Wirsingkohl.

Fransk: Choux de Savoie.

 

Vin til hvide asparges

23 marts 2024

Hvide asparges er en sand forårsbebuder, som er vendt stærkt tilbage til de danske middagsborde de seneste år. Men hvad skal man drikke til denne delikatesse?

Vin til påskelammet

23 marts 2024

Påsketid er lammetid. Tilberedningen og ikke mindst valg af krydderier er vigtige faktorer i matchet med vin, og det er i den røde afdeling, vinene flugter bedst, men mulighederne er mange.

Vin til ramsløg

22 marts 2024

Ramsløg er i sæson og på mode igen. Den vilde løgvækst med den karakteristiske hvidløgssmag findes i forårsskove overalt i landet. Hvad kan den i køkkenet – og hvad skal du drikke til?

Rul til toppen