Vin og mad

Vin til salvie

Salvie er en dejlig urt med en særpræget og karakteristisk smag, som både er krydret, en kende bitter og kan virke lidt hengemt. Hvidvine er bedst men italienske røde er også gode match

Vin til salvie

Salvie (Salvia officinalis) hører til en familie af urter med dunede, grågrønne blade, der hele året kan benyttes som krydderurt. Intens aroma og en let bitterhed præger urten, der skal anvendes med måde. Den er særligt god til retter med lam.

 

Salvie og vin

Når vi taler retter, der er domineret af en urtesmag generelt, er vine med en »grøn« smag selvsagt gode. Klassikeren er Sauvignon Blanc, men også Silvaner og Chenin Blanc kan være fine til salvie. Det afhænger meget af, hvad salvien krydrer. Saltimbocca er en klassisk ret med kalvekød og en meget kraftig salviesmag. Her skal der noget fylde på vinen, og en vin på primært den italienske drue Sangiovese kan være et godt bud. Men find en med en frisk frugtighed, god syre og tanniner. Det er har masser af vine fra Italien. Vinen kan godt have et snert af bitterhed, da det vil matche salvien fint.

Vinmatch: Sauvignon Blanc, Silvaner, Chenin Blanc, Sangiovese

 

Fakta om salvie

Sæson: Maj til september

Tilberedning: Som krydring, frisk eller koges med i retten

 

Salvie
Næringsværdi pr. 100 g

Energi 1695 kJ

Protein 10,6 g

Kulhydrat 60,7 g

Fedt 12,7 g

Eksplosion i dansk vinproduktion - tredobling på få år

09 juli 2024

Danmarks vinproduktion har oplevet en markant stigning over de seneste år. Siden 2016 er produktionen af druer tredoblet, og vinmarkerne dækker i 2022 hele 173 hektar, mod 75 hektar i 2016. Få et overblik over den aktuelle danske vinproduktion.

Vin til hornfisk

04 juni 2024

Lækker forårsbebuder med spræl i, hvis man skulle være så heldig at få den på krogen. Skøn med årets første persillesauce og en »grøn« Sauvignon Blanc hertil! Så er der dømt forår og sommer.

Vin til hvidløg

04 juni 2024

Hvidløg er en smagsforstærker og anvendes som et krydderi i større eller mindre udstrækning. Hvilken vin der passer til, er derfor meget afhængigt af, hvor intens hvidløgspåvirkningen er i din mad.

Rul til toppen