Vin og mad

Vin til jordbær

Intet er mere sommerligt end jordbær, og intet er vi dårligere til at matche vin til. Tænk bare på, hvor tit du har fået søde jordbær og en knastør champagne. Jordbær kræver sødme fra vinen, og det bedste valg er tit lavet på røde druer.

Vin til jordbær

Jeg skal skynde mig at pointere, at jordbær og mousserende vin kan sagtens være et godt match, blot skal den mousserende vin have noget sødme. Det kan man fx finde i en vellavet Moscato d’Asti, som er en rigtig god all-round dessert vin, for den kan samle mange forskellige smagsretninger (fx kage, frisk frugt og chokolade) på en desserttallerken. Noget af det bedste til jordbær er en sød eller halvsød mousserende vin, lavet på den røde Beaujolais drue, Gamay, eller Brachetto fra Piemonte i Norditalien. Smagen fra disse vine går direkte i retning af jordbær. En tysk eller østrigsk Beerenauslese kan også være et godt valg, specielt hvis jordbærene er marinerede i balsamico.

Vinmatch: Moscato d’Asti, søde mousserende Gamay vine, Brachetto, Beerenauslese.

Fakta om jordbær

Sæson for jordbær: Hele året, danske fra ca. maj til august.

Tilberedning: Rå, syltet, kogt.

Tips til tilberedning

  • Jordbær har kort holdbarhed og skal helst spises samme dag, de er købt.
  • Opbevar jordbær ved 5 grader, men tag dem ud af køleskabet nogle timer inden servering, så smager de bedst. Skylles umiddelbart inden servering.
  • Skyl altid jordbær med stilk, ellers trænger der vand ind i bærrene. Fyld en balje med koldt vand, læg jordbærrene i en sigte og sænk den ned i vandet 2–3 gange.
  • Lad jordbærrene tørre i ét lag på et viskestykke. Først nu nippes stilkene af.
  • Skiv en bakke jordbær. Dryp to spsk citron over og vend i to spsk flormelis. Drys med finthakket citronmelisse og server.

Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 182 kJ
Protein 0,7 g
Kulhydrat 8,7 g
Fedt 0,6 g

Botanisk navn: Fragaria × ananassa

Engelsk: Strawberries.

Tysk: Erdbeeren.

Fransk: Fraises.

Nova Scotia: Canadas oprindelige vinregion

05 februar 2025

Nova Scotia, en provins på Canadas østkyst, har en historie med vinproduktion, der strækker sig tilbage til begyndelsen af det 17. århundrede. Med et unikt maritimt klima, varieret terroir og en passioneret gruppe af vinproducenter er Nova Scotia ved at etablere sig som en bemærkelsesværdig vinregion.

Vin til rosenkål

25 januar 2025

Masser af retter i kategorien husmandskost indeholder de små fine rosenkål, der med deres kraftige nøddeagtige smag skal have et godt modspil i vinen for ikke at blive for dominerende.

Vin til østers

25 januar 2025

Østers skiller med deres enkle og koncentrerede smag af hav bogstaveligt talt vandene. Det samme gælder kombinationen af vin og østers. Mange vælger bobler til, men der findes andre suveræne muligheder, der kan skabe en perfekt harmoni.

Rul til toppen