Vin og mad

Vin til jordbær

Intet er mere sommerligt end jordbær, og intet er vi dårligere til at matche vin til. Tænk bare på, hvor tit du har fået søde jordbær og en knastør champagne. Jordbær kræver sødme fra vinen, og det bedste valg er tit lavet på røde druer.

Vin til jordbær

Jeg skal skynde mig at pointere, at jordbær og mousserende vin kan sagtens være et godt match, blot skal den mousserende vin have noget sødme. Det kan man fx finde i en vellavet Moscato d’Asti, som er en rigtig god all-round dessert vin, for den kan samle mange forskellige smagsretninger (fx kage, frisk frugt og chokolade) på en desserttallerken. Noget af det bedste til jordbær er en sød eller halvsød mousserende vin, lavet på den røde Beaujolais drue, Gamay, eller Brachetto fra Piemonte i Norditalien. Smagen fra disse vine går direkte i retning af jordbær. En tysk eller østrigsk Beerenauslese kan også være et godt valg, specielt hvis jordbærene er marinerede i balsamico.

Vinmatch: Moscato d’Asti, søde mousserende Gamay vine, Brachetto, Beerenauslese.

Fakta om jordbær

Sæson for jordbær: Hele året, danske fra ca. maj til august.

Tilberedning: Rå, syltet, kogt.

Tips til tilberedning

  • Jordbær har kort holdbarhed og skal helst spises samme dag, de er købt.
  • Opbevar jordbær ved 5 grader, men tag dem ud af køleskabet nogle timer inden servering, så smager de bedst. Skylles umiddelbart inden servering.
  • Skyl altid jordbær med stilk, ellers trænger der vand ind i bærrene. Fyld en balje med koldt vand, læg jordbærrene i en sigte og sænk den ned i vandet 2–3 gange.
  • Lad jordbærrene tørre i ét lag på et viskestykke. Først nu nippes stilkene af.
  • Skiv en bakke jordbær. Dryp to spsk citron over og vend i to spsk flormelis. Drys med finthakket citronmelisse og server.

Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 182 kJ
Protein 0,7 g
Kulhydrat 8,7 g
Fedt 0,6 g

Botanisk navn: Fragaria × ananassa

Engelsk: Strawberries.

Tysk: Erdbeeren.

Fransk: Fraises.

Vin til hornfisk

04 juni 2024

Lækker forårsbebuder med spræl i, hvis man skulle være så heldig at få den på krogen. Skøn med årets første persillesauce og en »grøn« Sauvignon Blanc hertil! Så er der dømt forår og sommer.

Vin til hvidløg

04 juni 2024

Hvidløg er en smagsforstærker og anvendes som et krydderi i større eller mindre udstrækning. Hvilken vin der passer til, er derfor meget afhængigt af, hvor intens hvidløgspåvirkningen er i din mad.

Vin til purløg

03 maj 2024

Purløg er en af de lettest dyrkelige krydderurter vi kender, og den er uundværlig på en æggekage, en rejemad og mange andre sommerspiser. Den græsagtige løgsmag skal fanges i vinen, og det indkredser kandidaterne

Rul til toppen