Vin og mad

Vin til rosenkål

Masser af retter i kategorien husmandskost indeholder de små fine rosenkål, der med deres kraftige nøddeagtige smag skal have et godt modspil i vinen for ikke at blive for dominerende.

Vin til rosenkål

Der er noget unikt over rosenkålens nøddeagtige smag og en flaske fyldig Pinot Gris. Som regel er det match lige i skabet, da en vin på denne drue fra fx Alsace giver en harmoni mellem kålens fyldige lidt hengemte kålsmag og Pinot Gris’ens rige og fyldige frugtighed, der bakkes op af en god syre/sødme balance. Chenin Blanc fra Loire, med alder og eventuelt med en snert restsødme, kan også et ret sikkert valg. En anden mulighed er Chardonnay, der er dyrket er lunt sted fx Sydafrika eller Californien, kan gå perfekt i spænd med rosenkålen. Dog må den ikke være for fadpræget.

Vinmatch: Pinot Gris, Chenin Blanc, Chardonnay.

Fakta om rosenkål

Sæson for rosenkål: Oktober til februar.

Tilberedning: Rå, dampet, kogt, steges, sauteres.

Tips til tilberedning

  • Rosenkål kan koges eller dampes. Kan også anvendes fintsnittet i salater. Kålen kan skæres i kvarte eller halve og lynsteges eller sauteres.
  • Snittet rå rosenkål til salater kan overhældes med kogende vand og afkøles, så bliver smagen ikke så stærk.
  • Riv rå rosenkål til en efterårssalat sammen med gulerødder, æbler, nødder og rosiner.
  • Skil rosenkålene fra hinanden og put bladene i wokken sammen med søde grøntsager.
  • Halver rosekålene og rist dem gyldne på panden i lidt olie. Server sammen med pinjekerner og persille

Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 225 kJ
Protein 4,1 g
Kulhydrat 9,6 g
Fedt 0,6 g

Botanisk navn: Brassica oleracea var. gemmifera.

Engelsk: Brussels sprout.

Tysk: Rosenkohl.

Fransk: Choux de Bruxelles.

 

Vin til hornfisk

04 juni 2024

Lækker forårsbebuder med spræl i, hvis man skulle være så heldig at få den på krogen. Skøn med årets første persillesauce og en »grøn« Sauvignon Blanc hertil! Så er der dømt forår og sommer.

Vin til hvidløg

04 juni 2024

Hvidløg er en smagsforstærker og anvendes som et krydderi i større eller mindre udstrækning. Hvilken vin der passer til, er derfor meget afhængigt af, hvor intens hvidløgspåvirkningen er i din mad.

Vin til jordbær

04 juni 2024

Intet er mere sommerligt end jordbær, og intet er vi dårligere til at matche vin til. Tænk bare på, hvor tit du har fået søde jordbær og en knastør champagne. Jordbær kræver sødme fra vinen, og det bedste valg er tit lavet på røde druer.

Rul til toppen