Vin og mad

Vin til hvidløg

Hvidløg er en smagsforstærker og anvendes som et krydderi i større eller mindre udstrækning. Hvilken vin der passer til, er derfor meget afhængigt af, hvor intens hvidløgspåvirkningen er i din mad.

Vin til hvidløg

Rødvine har det oftest sværere end de hvide, der med syre, sødme og en muskuløs rygrad kan spille bedre sammen med hvidløgene. En spansk hvidvin på druen Verdejo kan have en sherryagtig smag og er i gode komplekse udgaver perfekte ledsagere til hvidløgsdomineret mad. Tør Sherry er et oplagt valg, ligesom en tør Madeira på Sercialdruen også kan sidde lige i skabet. I den røde afdeling og navnligt til kødfulderetter med hvidløgsdominans kan en pebret Syrah fra Rhône være et perfekt match.

Vinmatch: Verdejo, Sherry (tør), Sercial (Madeira), Syrah (Côtes-du-Rhone)

Fakta om hvidløg

Stammer fra Centralasien og er meget populært i Mellemøsten. Det er en gammel kulturplante, som også har været tillagt medicinske egenskaber i århundreder. Det er en steppeplante, der er i dvale midt på sommeren, hvor steppen er knastør. Derfor har hvidløg også en speciel livscyklus. Løgets fed begynder at vokse i efteråret og gør det hele vinteren. Hen på sommeren kan de store og hele hvidløg trækkes op af jorden og lægges til tørring inden anvendelse i alverdens køkkener.

Sæson for hvidløg: Hele året, friske danske fra ca. maj til juli.

Tilberedning: Rå, sauteret, bagt, stegt, syltet.

Timian

Næringsværdi pr. 100 g:
Energi 691 kJ
Protein 6,4 g
Kulhydrat 33,1 g
Fedt 0,5 g

Botanisk navn: Allium sativum.

Engelsk: Garlic

Tysk: Knoblauch

Fransk: Ail

 

Vin til hornfisk

04 juni 2024

Lækker forårsbebuder med spræl i, hvis man skulle være så heldig at få den på krogen. Skøn med årets første persillesauce og en »grøn« Sauvignon Blanc hertil! Så er der dømt forår og sommer.

Vin til jordbær

04 juni 2024

Intet er mere sommerligt end jordbær, og intet er vi dårligere til at matche vin til. Tænk bare på, hvor tit du har fået søde jordbær og en knastør champagne. Jordbær kræver sødme fra vinen, og det bedste valg er tit lavet på røde druer.

Vin til purløg

03 maj 2024

Purløg er en af de lettest dyrkelige krydderurter vi kender, og den er uundværlig på en æggekage, en rejemad og mange andre sommerspiser. Den græsagtige løgsmag skal fanges i vinen, og det indkredser kandidaterne

Rul til toppen