Vin og mad

Vin til rejer

Rejen bliver brugt i mange sammenhænge, lige fra den klassiske rejemad til på pizzaer, i salater og så videre. Medmindre den er krydret eller marineret kraftigt, er det de friske og sødmefulde elementer, vi skal have fundet frem i vinen til.

Vin til rejer

Dybhavsrejen, der også kaldes koldtvandsrejen og nordsørejen, pandalus borealis, har en fin og elegant rejesmag, som bedst fremhæves med salt, peber og en smule citron – det har de fleste prøvet fra den guddommelige rejemad. Derfor skal vinen også være fin, let og elegant og kunne klare lidt syre fra citronen. Det kan primært europæiske hvidvine. En let Chardonnay er et klassisk match med rejen, men prøv også en Chenin Blanc fra f.eks. Loire eller en Pinot Gris fra Alsace eller Norditalien. Eller hvad med en tør Riesling med noget mineralitet og noget syre? Riesling Kabinett er et fantastisk match til rejer i mange afskygninger. Alternativt en Sauvignon Blanc med masser af frugt og syre fra Bordeaux eller New Zealand.

Vinmatch: Chardonnay, Chenin Blanc, Riesling, Sauvignon Blanc, Pinot Gris

 

Fakta om rejer

Sæson: Hele året

Udnyttelse: Bagkrop

Tilberedning: Koges, grilles, steges

Fangstområde: Nordsøen, det nord-østlige Atlanterhav

Kendetegn
Rejen er rød med lange savtakkede pandetorn og runde sorte øjne. Det tynde par af følehornene har brede hvide og røde ringe. I modsætning til mange andre rejearter er den røde reje rød både før og efter kogning. Den kaldes også dybhavsreje, koldtvandsreje og nordsøreje. Rejen kan blive op til 16–17 cm.

Levested
Rejen lever på blød bund på 50 til 500 meters dybde ved 0–8°C varmt vand. De største mængder af rejer findes på dybder mellem 100 og 250 meter. Rejen er udbredt på fastlandssoklerne i Nordsøen og mange andre steder i Nordatlanten.

Rejer
Næringsværdi pr. 100 g

Energi 327 kJ

Protein 16,8 g

Kulhydrat 0,1 g

Fedt 1,1 g

Eksplosion i dansk vinproduktion - tredobling på få år

09 juli 2024

Danmarks vinproduktion har oplevet en markant stigning over de seneste år. Siden 2016 er produktionen af druer tredoblet, og vinmarkerne dækker i 2022 hele 173 hektar, mod 75 hektar i 2016. Få et overblik over den aktuelle danske vinproduktion.

Vin til hornfisk

04 juni 2024

Lækker forårsbebuder med spræl i, hvis man skulle være så heldig at få den på krogen. Skøn med årets første persillesauce og en »grøn« Sauvignon Blanc hertil! Så er der dømt forår og sommer.

Vin til hvidløg

04 juni 2024

Hvidløg er en smagsforstærker og anvendes som et krydderi i større eller mindre udstrækning. Hvilken vin der passer til, er derfor meget afhængigt af, hvor intens hvidløgspåvirkningen er i din mad.

Rul til toppen