Vin og mad

Vin til rejer

Rejen bliver brugt i mange sammenhænge, lige fra den klassiske rejemad til på pizzaer, i salater og så videre. Medmindre den er krydret eller marineret kraftigt, er det de friske og sødmefulde elementer, vi skal have fundet frem i vinen til.

Vin til rejer

Dybhavsrejen, der også kaldes koldtvandsrejen og nordsørejen, pandalus borealis, har en fin og elegant rejesmag, som bedst fremhæves med salt, peber og en smule citron – det har de fleste prøvet fra den guddommelige rejemad. Derfor skal vinen også være fin, let og elegant og kunne klare lidt syre fra citronen. Det kan primært europæiske hvidvine. En let Chardonnay er et klassisk match med rejen, men prøv også en Chenin Blanc fra f.eks. Loire eller en Pinot Gris fra Alsace eller Norditalien. Eller hvad med en tør Riesling med noget mineralitet og noget syre? Riesling Kabinett er et fantastisk match til rejer i mange afskygninger. Alternativt en Sauvignon Blanc med masser af frugt og syre fra Bordeaux eller New Zealand.

Vinmatch: Chardonnay, Chenin Blanc, Riesling, Sauvignon Blanc, Pinot Gris

 

Fakta om rejer

Sæson: Hele året

Udnyttelse: Bagkrop

Tilberedning: Koges, grilles, steges

Fangstområde: Nordsøen, det nord-østlige Atlanterhav

Kendetegn
Rejen er rød med lange savtakkede pandetorn og runde sorte øjne. Det tynde par af følehornene har brede hvide og røde ringe. I modsætning til mange andre rejearter er den røde reje rød både før og efter kogning. Den kaldes også dybhavsreje, koldtvandsreje og nordsøreje. Rejen kan blive op til 16–17 cm.

Levested
Rejen lever på blød bund på 50 til 500 meters dybde ved 0–8°C varmt vand. De største mængder af rejer findes på dybder mellem 100 og 250 meter. Rejen er udbredt på fastlandssoklerne i Nordsøen og mange andre steder i Nordatlanten.

Rejer
Næringsværdi pr. 100 g

Energi 327 kJ

Protein 16,8 g

Kulhydrat 0,1 g

Fedt 1,1 g

Vin til sushi

01 juni 2023

Sushi er en populær spise, ikke mindst om sommeren, og selvom japanerne foretrækker øl eller risvin, går man ikke galt i byen med et godt glas hvidvin med såvel syre som sødme.

Vin til jomfruhummer

22 maj 2023

Jomfruhummeren er et lækkert skaldyr, som er noget af det mest delikate, vore nære have kan byde på. Jomfruhummer lykkes allerbedst, hvis vinen har en matchende sødme.

Vin til gulerødder

22 maj 2023

Smagen af gulerod svinger meget fra sort til sort, men gennemgående har de farverige rødder en god portion sødme, især som kogte og bagte. Du skal derfor ikke finde en knastør flaske vin frem til denne sunde grøntsag.

Rul til toppen