Vin og mad

Vin til rejer

Rejen bliver brugt i mange sammenhænge, lige fra den klassiske rejemad til på pizzaer, i salater og så videre. Medmindre den er krydret eller marineret kraftigt, er det de friske og sødmefulde elementer, vi skal have fundet frem i vinen til.

Vin til rejer

Dybhavsrejen, der også kaldes koldtvandsrejen og nordsørejen, pandalus borealis, har en fin og elegant rejesmag, som bedst fremhæves med salt, peber og en smule citron – det har de fleste prøvet fra den guddommelige rejemad. Derfor skal vinen også være fin, let og elegant og kunne klare lidt syre fra citronen. Det kan primært europæiske hvidvine. En let Chardonnay er et klassisk match med rejen, men prøv også en Chenin Blanc fra f.eks. Loire eller en Pinot Gris fra Alsace eller Norditalien. Eller hvad med en tør Riesling med noget mineralitet og noget syre? Riesling Kabinett er et fantastisk match til rejer i mange afskygninger. Alternativt en Sauvignon Blanc med masser af frugt og syre fra Bordeaux eller New Zealand.

Vinmatch: Chardonnay, Chenin Blanc, Riesling, Sauvignon Blanc, Pinot Gris

 

Fakta om rejer

Sæson: Hele året

Udnyttelse: Bagkrop

Tilberedning: Koges, grilles, steges

Fangstområde: Nordsøen, det nord-østlige Atlanterhav

Kendetegn
Rejen er rød med lange savtakkede pandetorn og runde sorte øjne. Det tynde par af følehornene har brede hvide og røde ringe. I modsætning til mange andre rejearter er den røde reje rød både før og efter kogning. Den kaldes også dybhavsreje, koldtvandsreje og nordsøreje. Rejen kan blive op til 16–17 cm.

Levested
Rejen lever på blød bund på 50 til 500 meters dybde ved 0–8°C varmt vand. De største mængder af rejer findes på dybder mellem 100 og 250 meter. Rejen er udbredt på fastlandssoklerne i Nordsøen og mange andre steder i Nordatlanten.

Rejer
Næringsværdi pr. 100 g

Energi 327 kJ

Protein 16,8 g

Kulhydrat 0,1 g

Fedt 1,1 g

Vin til trøfler

12 oktober 2023

De ikoniske og hundedyre trøfler kræver ofte 'store vine' for at matche den komplekse smag. Når du nu har købt dig fattig trøfler, kan du jo lige så godt fortsætte med også at gøre det i den ledsagende vin.

Vin til savoykål

12 oktober 2023

Opdag de perfekte vine til at ledsage din savoykålret. Lær, hvordan Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Riesling og Barbera d'Asti kan forbedre smagsoplevelsen. Desuden får du nyttige tips til at tilberede savoykål på forskellige måder. Gør din savoykålret til en smagsoplevelse med de rigtige vine og tilberedningsmetoder.

Vin til helleflynder

29 september 2023

Smagfuld stor fladfisk, der kræver noget fylde af vinen pga. en intens kødsmag og let sødme. Heldigvis har mange hvidvine egenskaber, der matcher det.

Rul til toppen