Vin og mad

Vin til timian

Timian er nærmest en universel krydderurt, der har fået en kæmpe udbredelse i det danske køkken, især efter at de franske og italienske køkkener har vundet vores hjerter. Gode vinmatch findes også let fra samme lande

Vin til timian

Der findes faktisk mere end 350 forskellige arter timian. Den mest almindelige er thymus vulgaris, som vi i Danmark kalder havetimian eller kryddertimian. Timian vokser vildt i landene omkring Middelhavet og stortrives i tør, mager og kalkholdig jord. På grund af krydderurtens rige blomsterflor er den god til at tiltrække bier og andre insekter. Den er særdeles nøjsom at dyrke på terrassen eller i haven.

 

Timian og vin

Middelhavsurten passer ikke overraskende til vine fra selvsamme region. Urten er fantastisk til kødfylde retter, og er det fx lam, der får et skud af krydderiet, er en sydfransk Syrah perfekt hertil. Fra Italien er Sangiovesedruen perfekt til timian. Det kan være en ung tør Chianti til en omgang kødboller i tomatsauce med masser af timian eller en klassisk pizza. Til saftige stykker kød kan Toscana byde på Sangiovese i form af Vino Nobile eller Brunello, som vil sidde lige i skabet og spille godt op til timianen. Internationalt er Cabernet Sauvignon også tit et fint valg, ligesom den spanske nationaldrue, Tempranillo, også er et oplagt valg. Timian vil gerne have lidt modspil fra rødvinens tanniner. Men er du ude efter en hvidvin, kan en tør Riesling være et godt match – især hvis den har en flot moden frugtighed med et urtepræg.

Vinmatch: Syrah, Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Riesling

 

Fakta om timian

Sæson: Fås året rundt

Kendetegn: En duftende staude med tynde eller trådagtige stængler med små mørkegrønne blade

Tilberedning: Frisk eller dampet, kogt eller stegt med

Timian
Næringsværdi pr. 100 g

Energi 575 kJ

Protein 5,6 g

Kulhydrat 24,4 g

Fedt 1,7 g

Eksplosion i dansk vinproduktion - tredobling på få år

09 juli 2024

Danmarks vinproduktion har oplevet en markant stigning over de seneste år. Siden 2016 er produktionen af druer tredoblet, og vinmarkerne dækker i 2022 hele 173 hektar, mod 75 hektar i 2016. Få et overblik over den aktuelle danske vinproduktion.

Vin til hornfisk

04 juni 2024

Lækker forårsbebuder med spræl i, hvis man skulle være så heldig at få den på krogen. Skøn med årets første persillesauce og en »grøn« Sauvignon Blanc hertil! Så er der dømt forår og sommer.

Vin til hvidløg

04 juni 2024

Hvidløg er en smagsforstærker og anvendes som et krydderi i større eller mindre udstrækning. Hvilken vin der passer til, er derfor meget afhængigt af, hvor intens hvidløgspåvirkningen er i din mad.

Rul til toppen