Vin og mad

Vin til rabarber

Rabarber varsler forår, forsommer og skønnere vejr. De syrlige røde stængler er lækre til kager og desserter, og vinens første opgave er at kunne styre rabarberens markante oxalsyre.

Vin til rabarber

Der er noget vidunderligt over de første rabarber. De varsler forår, forsommer og skønnere vejr. Er man heldig, kan de allerførste høstes fra haven allerede i april, ellers kan købes hos grønthandleren. Vinens første opgave er at kunne styre rabarberens markante oxalsyre.

Rabarber stammer fra Asien, hvor den har været dyrket i tusinder af år, mens de først kom til Danmark omkring 1830’erne. Der findes i dag et hav af forskellige rabarbersorter, men smagsmæssigt går de i samme retning, nemlig jordbærartigt, men med et meget højt syreniveau.

Som regel tilberedes rabarber med sukker for at styre den hvinende syre. Når du vælger vin til, er det derfor en god idé at bakke op om sukkerets opgave. Vælg derfor en sød vin, og lad dens sødmeniveau afhænge af, hvor syrerige rabarberne er, og hvordan de tilberedes.

Til f.eks. kager og is med rabarber kan en sødmefuld vin på druen Gamay være eminent. Denne drues smagsnuancer går netop i retning af jordbær og rabarber. Og kan man finde en sådan vin med en medium sødme, er der virkelig bingo! Det samme kan der være med den piemontesiske drue Brachetto, der som regel laves til en halvsød mousserende vin i stil med Moscato d’Asti, bare i rød: Brachetto d’Acqui. Et andet oplagt match er Riesling med restsødme. Gerne en Auslese eller lignende; men det kunne også være en Eiswein lavet på røde druer, eller en ruby port.

Vinmatch: Sød Riesling, Brachetto d'Acqui, Gamay med sødme, ruby port.

 

 

Fakta om rabarber

Rabarber, rheum rhabarbarum, tilhører en slægt af kraftige stauder, som oprindelige stammer fra Kina. De har lange rød-grønne stængler med et stort, parasollignende grønt blad. Store rabarber har grønne og meget syrlige stængler, mens de mindre “jordbærrabarber” og “vinrabarber” er mørkere rødlige og lidt mindre syrlige i smagen.

Sæson for grønne ærter: Fra april til oktober.

Tilberedning: Kogt eller bagt.

 

Rabarber
Næringsværdi pr. 100 g

Energi 142 kJ

Protein 0,9 g

Kulhydrat 6,8 g

Fedt 0,3 g

Vin til sushi

01 juni 2023

Sushi er en populær spise, ikke mindst om sommeren, og selvom japanerne foretrækker øl eller risvin, går man ikke galt i byen med et godt glas hvidvin med såvel syre som sødme.

Vin til jomfruhummer

22 maj 2023

Jomfruhummeren er et lækkert skaldyr, som er noget af det mest delikate, vore nære have kan byde på. Jomfruhummer lykkes allerbedst, hvis vinen har en matchende sødme.

Vin til gulerødder

22 maj 2023

Smagen af gulerod svinger meget fra sort til sort, men gennemgående har de farverige rødder en god portion sødme, især som kogte og bagte. Du skal derfor ikke finde en knastør flaske vin frem til denne sunde grøntsag.

Rul til toppen