Vin og mad

Vin til rabarber

Rabarber varsler forår, forsommer og skønnere vejr. De syrlige røde stængler er lækre til kager og desserter, og vinens første opgave er at kunne styre rabarberens markante oxalsyre.

Vin til rabarber

Der er noget vidunderligt over de første rabarber. De varsler forår, forsommer og skønnere vejr. Er man heldig, kan de allerførste høstes fra haven allerede i april, ellers kan købes hos grønthandleren. Vinens første opgave er at kunne styre rabarberens markante oxalsyre.

Rabarber stammer fra Asien, hvor den har været dyrket i tusinder af år, mens de først kom til Danmark omkring 1830’erne. Der findes i dag et hav af forskellige rabarbersorter, men smagsmæssigt går de i samme retning, nemlig jordbærartigt, men med et meget højt syreniveau.

Som regel tilberedes rabarber med sukker for at styre den hvinende syre. Når du vælger vin til, er det derfor en god idé at bakke op om sukkerets opgave. Vælg derfor en sød vin, og lad dens sødmeniveau afhænge af, hvor syrerige rabarberne er, og hvordan de tilberedes.

Til f.eks. kager og is med rabarber kan en sødmefuld vin på druen Gamay være eminent. Denne drues smagsnuancer går netop i retning af jordbær og rabarber. Og kan man finde en sådan vin med en medium sødme, er der virkelig bingo! Det samme kan der være med den piemontesiske drue Brachetto, der som regel laves til en halvsød mousserende vin i stil med Moscato d’Asti, bare i rød: Brachetto d’Acqui. Et andet oplagt match er Riesling med restsødme. Gerne en Auslese eller lignende; men det kunne også være en Eiswein lavet på røde druer, eller en ruby port.

Vinmatch: Sød Riesling, Brachetto d'Acqui, Gamay med sødme, ruby port.

 

 

Fakta om rabarber

Rabarber, rheum rhabarbarum, tilhører en slægt af kraftige stauder, som oprindelige stammer fra Kina. De har lange rød-grønne stængler med et stort, parasollignende grønt blad. Store rabarber har grønne og meget syrlige stængler, mens de mindre “jordbærrabarber” og “vinrabarber” er mørkere rødlige og lidt mindre syrlige i smagen.

Sæson for grønne ærter: Fra april til oktober.

Tilberedning: Kogt eller bagt.

 

Rabarber
Næringsværdi pr. 100 g

Energi 142 kJ

Protein 0,9 g

Kulhydrat 6,8 g

Fedt 0,3 g

Vin til helleflynder

29 september 2023

Smagfuld stor fladfisk, der kræver noget fylde af vinen pga. en intens kødsmag og let sødme. Heldigvis har mange hvidvine egenskaber, der matcher det.

Vin til tomat

02 august 2023

Tomater er blandt de grøntsager, det let kan tage livet af mange både røde og hvide vine. Tomater kan nemlig optræde både syrerige og søde, og er vinen ikke rettet ind efter dette, kan det let gå galt.

Vin til pære

02 august 2023

Masser af hvidvine har smagsnuancer, der går direkte i kødet på pæren, men vinens sødmen skal også følge med og afstemmes, da pære ofte serveres på den søde desserttallerken.

Rul til toppen