Vin og mad

Vin til rabarber

Rabarber varsler forår, forsommer og skønnere vejr. De syrlige røde stængler er lækre til kager og desserter, og vinens første opgave er at kunne styre rabarberens markante oxalsyre.

Vin til rabarber

Der er noget vidunderligt over de første rabarber. De varsler forår, forsommer og skønnere vejr. Er man heldig, kan de allerførste høstes fra haven allerede i april, ellers kan købes hos grønthandleren. Vinens første opgave er at kunne styre rabarberens markante oxalsyre.

Rabarber stammer fra Asien, hvor den har været dyrket i tusinder af år, mens de først kom til Danmark omkring 1830’erne. Der findes i dag et hav af forskellige rabarbersorter, men smagsmæssigt går de i samme retning, nemlig jordbærartigt, men med et meget højt syreniveau.

Som regel tilberedes rabarber med sukker for at styre den hvinende syre. Når du vælger vin til, er det derfor en god idé at bakke op om sukkerets opgave. Vælg derfor en sød vin, og lad dens sødmeniveau afhænge af, hvor syrerige rabarberne er, og hvordan de tilberedes.

Til f.eks. kager og is med rabarber kan en sødmefuld vin på druen Gamay være eminent. Denne drues smagsnuancer går netop i retning af jordbær og rabarber. Og kan man finde en sådan vin med en medium sødme, er der virkelig bingo! Det samme kan der være med den piemontesiske drue Brachetto, der som regel laves til en halvsød mousserende vin i stil med Moscato d’Asti, bare i rød: Brachetto d’Acqui. Et andet oplagt match er Riesling med restsødme. Gerne en Auslese eller lignende; men det kunne også være en Eiswein lavet på røde druer, eller en ruby port.

Vinmatch: Sød Riesling, Brachetto d'Acqui, Gamay med sødme, ruby port.

 

 

Fakta om rabarber

Rabarber, rheum rhabarbarum, tilhører en slægt af kraftige stauder, som oprindelige stammer fra Kina. De har lange rød-grønne stængler med et stort, parasollignende grønt blad. Store rabarber har grønne og meget syrlige stængler, mens de mindre “jordbærrabarber” og “vinrabarber” er mørkere rødlige og lidt mindre syrlige i smagen.

Sæson for grønne ærter: Fra april til oktober.

Tilberedning: Kogt eller bagt.

 

Rabarber
Næringsværdi pr. 100 g

Energi 142 kJ

Protein 0,9 g

Kulhydrat 6,8 g

Fedt 0,3 g

Riesling – en tysk drue med stedsans

19 februar 2024

Riesling er en følsom drue, der nemt tager farve af de forhold, den dyrkes under. Der er lige så mange slags Riesling, som der er steder, den vokser. Riesling giver med andre ord nogle af de mest terroir-transparente du kan opdrive.

Vin til stenbiderrogn

29 januar 2024

Med stenbiderrogn varsles det tidlige forår. Visse år kan man få denne vidunderlige spise allerede i begyndelsen af januar. Men hvilke vine passer godt hertil?

Rul til toppen