Vin og mad

Vin til gulerødder

Smagen af gulerod svinger meget fra sort til sort, men gennemgående har de farverige rødder en god portion sødme, især som kogte og bagte. Du skal derfor ikke finde en knastør flaske vin frem til denne sunde grøntsag.

Vin til gulerødder

De færreste vil nok foretrække at drikke vin til en rå gulerod. Så det match springer vi over – selvom en frisk og frugtig østrigsk Grüner Veltliner måske ikke er helt ude i hampen. Sødmen fra tilberedte gulerødder kræver en vis sødme i vinen. Sødmen vil være mest fremtrædende, når rødderne er ovnbagte, og en smule mindre, når de er kogte. Til ovnbagte gulerødder – måske i selskab med andre rodfrugter – er hvidvin tit bedst. Det kunne f.eks. være en fadlagret Chardonnay fra Californien, Sydafrika eller Chile. En fadlagret norditaliensk Soave på Garganega-druen kan også være rigtigt lækker hertil. Til kogte gulerødder skal du skrue lidt ned for sødmen. En italiensk Pinot Grigio med god frugtsødme er et godt bud – og det kunne en orange Pinot Grigio med skindkontakt også være. Gulerøddernes sødmefulde parfumering fungerer også godt sammen med f.eks. en orange Traminer, ikke mindst hvis man anvender karry sammen med gulerødderne. Spiller gulerødderne en mindre birolle i retten, når de f.eks. serveres til kalv eller gris, skal vinen stå med en fod i hver lejr, og her kan en fadlagret Barbera eller en syditaliensk Primitivo være oplagte valg.

Vinmatch: Chardonnay, Soave, (orange) Pinot Grigio og Traminer, Barbera, Primitivo

 

Fakta om gulerødder

Botanisk navn: Daucus carota

Sæson: Hele året, friske danske fra juni-oktober

Anvendelse: Rå, dampede, kogte, bagte

Opbevaring: Gerne ved 4–6 grader, i en plastpose med lufthuller og ikke sammen med frisk frugt. Har gulerødderne grøn top, skal den skæres af, når du kommer hjem, ellers bliver gulerødderne bløde. Læg de nye gulerødder i iskoldt vand i en ½ time, hvis de er blevet bløde. Kassér lagrede gulerødder, som er blevet bløde.

Tips til tilberedning

  • Brug gulerødder i alle gryderetter – de koger ikke ud
  • Skær gulerødderne i skrå skiver, drys farin og kanel over, og bag dem i ovnen
  • Damp gulerødderne i få minutter, vend dem i lidt olie på panden, og server pesto til
  • Gulerødder er gode i kager og brød pga. deres sødme
  • Gulerødder passer godt sammen med tørrede frugter og nødder

 

Gulerødder
Næringsværdi pr. 100 g

Energi 176 kJ

Protein 0,7 g

Kulhydrat 8,8 g

Fedt 0,4 g

Riesling – en tysk drue med stedsans

19 februar 2024

Riesling er en følsom drue, der nemt tager farve af de forhold, den dyrkes under. Der er lige så mange slags Riesling, som der er steder, den vokser. Riesling giver med andre ord nogle af de mest terroir-transparente du kan opdrive.

Vin til stenbiderrogn

29 januar 2024

Med stenbiderrogn varsles det tidlige forår. Visse år kan man få denne vidunderlige spise allerede i begyndelsen af januar. Men hvilke vine passer godt hertil?

Rul til toppen