Bolero, Shiraz, iltning eller gardiner?

Der er mange udtryk, når det kommer til vin, dyrkning af vin og ikke mindst smagning. 
Vi har samlet dem, vi mener du skal kunne, for at kunne begå dig.

Pinot Noir

Foto: ©DWI

En af de store, klassiske rødvinssorter og en darling blandt vinkendere. Den kan under de rigtige forhold og i de rigtige hænder give enormt charmerende vine med en forbløffende smagsrigdom. Druen kan afspejle terroir som ingen anden rødvinsdrue.

Pinot Noirs hjemstavn er Bourgogne i Frankring, men den er også en gammel kending i Tyskland og Østrig og har længe huseret mange andre steder i Europa. I dag er den også en feteret tilflytter over hele verden.

Det er en ret sensitiv drue, der foretrækker kølige klimaer og kalkrige jordbunde. Den kan dog trives i varmere klimaer og federe jorde, men så bliver dens vine anderledes fyldige og frugtbetonede.

Klassisk europæisk Pinot Noir er ret lys i farven, den er aromatisk og har dybde. Vinen har en delikat syre-sødme-balance og en mild bitterhed. Smagen er ofte af lyse, røde bær. Den tager godt imod fadlagring – men med risiko for at overdøve dens fine aromaer med for meget træ.

Den har ry for at være en sand diva, da den kan være både svær at dyrke og svær at vinificere. Derfor må man forvente både stilistisk og kvalitativ variation.

Synonymer: Fx Spätburgunder, Blauburgunder, Pinot Nero, Morillon Noir.

Rul til toppen