Bolero, Shiraz, iltning eller gardiner?

Der er mange udtryk, når det kommer til vin, dyrkning af vin og ikke mindst smagning. 
Vi har samlet dem, vi mener du skal kunne, for at kunne begå dig.

Sangiovese

Italiens mest plantede rødvinssort med næsten 70.000 hektar. Hovedrolleindehaveren i toskanske klassikere som Chianti, Vino Nobile di Montepulciano og Brunello di Montalcino. Navnet skulle stamme fra latin ‘Sanguis Iovis’ – Jupiters blod. Det er en meget gammel sort, der dukker op overalt i ltalien. I dag dyrkes den også i bl.a. Argentina, Australien og Californien.

Sangiovese blomstrer tidligt og modner sent, hvilket gør den vanskelig at dyrke. Udbytterne kan være høje, men de bedste kvaliteter opnås ved lave kvantiteter.

Saftige, sursøde kirsebær med en note af viol er essensen af Sangiovese. Vinen har høj syre og mange tanniner, hvilket giver et vist lagringspotentiale. Duft og smag byder typisk på ribs, kirsebær, og blommer med toner af jord, læder, urter og krydderier. Fadlagring forekommer ofte.

Sangiovese kan brillere alene, men samarbejder også glimrende med andre sorter. Klassisk i selskab med lokale italienske sorter, moderne med store franske i de såkaldte supertoskanere.

Synonymer: Fx Brunello, Morellino, Nielluccio, Prugnolo Gentile, Sangioveto

Rul til toppen