Vin og mad

Vin til blomme

Eftersommerens blommer fåes i et hav af farve- og smagsvariationer. Fra den sjældne og dybt aromatiske Grøn Reine Claude, til den mindre smagfulde Opal, der kan høstes i spandevis. Vinene skal have lidt syre for at matche blommesmagen.

Vin til blomme

Blommens smag er temmelig sortsafhængig. Nogle sorter er meget lidt smagfulde, mens andre er intense og søde. Til blommer, der har en syrerig smag, er en Alvarinho med noget sødme rigtig god, det kan også være en halvsød Riesling, der er god til de fleste stenfrugter med syrebid. Er blommerne syltede og bagte evt. sammen med krydderier, kan en sød Grenache fra fx sydfranske Maury være et hit. Den smager selv frisk og let afdæmpet sød, da den skal drikkes let afkølet.

Vinmatch: Alvarinho, Riesling, Grenache.

Fakta om blomme

Sæson for blomme: Det meste af året, danske fra ca. august til september.

Tips til tilberedning

Halver nogle blommer fx sveskeblommer eller opalblommer. Smelt lidt sukker på en pande, til det er gyldent. Kom lidt smør i. Steg blommerne gyldne. Server dem med vaniljeis.

Fordel halve blommer i et ovnfast fad. Drys med sukker. Bag blommerne ved 200 gr. i ca. 25 minutter. Spis dem med flødeskum og evt. et drys knuste makroner.

Blomme
Næringsværdi pr. 100 g

Energi 193 kJ
Protein 0,5 g
Kulhydrat 10,2 g
Fedt 0,3 g

 

Vin til hvide asparges

23 marts 2024

Hvide asparges er en sand forårsbebuder, som er vendt stærkt tilbage til de danske middagsborde de seneste år. Men hvad skal man drikke til denne delikatesse?

Vin til påskelammet

23 marts 2024

Påsketid er lammetid. Tilberedningen og ikke mindst valg af krydderier er vigtige faktorer i matchet med vin, og det er i den røde afdeling, vinene flugter bedst, men mulighederne er mange.

Vin til ramsløg

22 marts 2024

Ramsløg er i sæson og på mode igen. Den vilde løgvækst med den karakteristiske hvidløgssmag findes i forårsskove overalt i landet. Hvad kan den i køkkenet – og hvad skal du drikke til?

Rul til toppen