Vinområder

Loire: Vinene fra Touraine

Langs begge bredder af Loire-floden strækker vinområderne sig som perler på snor, og et af områderne er Touraine, som også kaldes »Frankrigs Have« og »Kongernes Dal«

Loire: Vinene fra Touraine

I dette varierede landskab med centrum i byen Tours producerer man en lang række forskellige vine. De hvide for det meste på Sauvignon Blanc, de røde først og fremmest på Gamay. Der dyrkes dog adskillige andre druesorter, ligesom der laves rosé, mousserende vin og søde vine.

Området er et af Frankrigs mest pittoreske. Touraine kaldes både »Frankrigs Have« og »Kongernes Dal«: Det første, fordi dets frugtbare jorde danner grobund for alskens landbrug, havebrug og vinbrug. Det andet, fordi en række af Frankrigs konger og adelsmænd for århundreder tilbage byggede slotte langs floden i området. I dag er det især turisterne, der strømmer til.

Touraine er den overordnede appellation for hele området, hvor de to mindre floder Vienne og Indre løber sammen med Loire. En del forskellige mikroklimaer giver gode forhold for forskellige druesorter og dermed forskellige vintyper, og området er derfor en hel mosaik af forskellige mindre områder. De vigtigste er Amboise, Azay-le Rideau, Bourgueil, Chinon, Mesland, Montlouis-sur-Loire, St. Nicolas de Bourgueil og Vouvray.

Vouvray er områdets mest berømte appellation. Her fremstilles intense, friske og frugtige hvidvine på Chenin Blanc med varierende grader af sødme. I de senere år har også Chinon tiltrukket sig opmærksomhed med sine aromatiske, friske og saftige rødvine på Cabernet Franc.

 


Fakta om Touraine

Beliggenhed: Loire, Frankrig

Areal: 6.300 hektarer (pr. 2018)

Produktion: Hvidvin 59%, rødvin 22%, mousserende vin 11%, rosévin 8%

Vigtigste druesorter: Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Gamay, Cabernet Franc

Områdets karakteristika: 146 kommuner i området, hvor Indre og Cher udmunder i Loire-floden. Vinmarkerne ligger koncentreret sydøst for hovedbyen Tours. Varierende jordbundsforhold, særligt lerjorde med sand, kalksten og flint. Klimaet er tempereret og har indflydelse dels fra kysten, dels fra fastlandet.

Eksempler på gode producenter: Domaine Breton, Domaine Ricard, Domaine de l’Aumonier, Domaine de la Garrelière


Touraine vinkort

Vin til purløg

03 maj 2024

Purløg er en af de lettest dyrkelige krydderurter vi kender, og den er uundværlig på en æggekage, en rejemad og mange andre sommerspiser. Den græsagtige løgsmag skal fanges i vinen, og det indkredser kandidaterne

Vin til persille

03 maj 2024

Persille er den måske mest kendte og anvendte krydderurt, som giver et karakteristisk krydret, friskt og grønt twist til dine retter. Når du skal matche vin til persille, skal du gå i retning af den grønne og krydrede smag

Vin til timian

03 maj 2024

Timian er nærmest en universel krydderurt, der har fået en kæmpe udbredelse i det danske køkken, især efter at de franske og italienske køkkener har vundet vores hjerter. Gode vinmatch findes også let fra samme lande

Rul til toppen