Ribolla Gialla

Ribolla Gialla er en indfødt druesort fra Friuli i det nordøstlige Italien. Den har også en vis udbredelse sydøstover i Slovenien og Kroatien. Det har dog vist sig, at den ikke er beslægtet med den græske Robola, som man tidligere antog.

Vine på Ribolla Gialla strækker sig fra sprøde, syrefriske tørstslukkere til fyldige, mørke madvine. Kvaliteten spænder ligeledes fra det ret neutrale til det yderst karismatiske.

Ribolla Gialla yder godt, men modner sent. De modne druer er mørkegule, deraf navnet »den gule Ribolla«, og de bevarer en høj syre. De tykke skaller gør den dog vanskelig at presse. Desuden indeholder skallerne en lang række fine aromastoffer og tanniner. Ribolla egner sig derfor fortrinligt til fremstilling af den for Friuli traditionelle orangevin, en hvidvin gæret uden adskillelse af mosten fra drueskallerne.

Synonymer Fx Rumena Rebula, Jarbola

Nyeste anmeldte vine der indeholder Ribolla Gialla

Gravner Ribolla Anfora

BedÝmmelse: 5/6 stjerner

Gravner Ribolla Anfora 2007

Hvidvin fra Gravner, Friuli i Italien, Forhandles af Winefamly, 355,95 kr.

Nærmest tawnyagtig duft, selvom vinen er knastør. Karmeliseret med lyse rosiner og figner. Krydret, kompleks og særdeles delikat. Læs anmeldelse…

BedÝmmelse: 5/6 stjerner

Damijan Ribolla Gialla 2010

Hvidvin fra Damijan, Friuli i Italien, Forhandles af Distinto, 379,00 kr.

Klar og dyb, ravgylden glød. Duften har cremet fylde og masser af modne noter. Tørrede blomster, pibetobak, ristede kastanjer, fransk nougat og mørk sherry. Læs anmeldelse…

Til forsiden…