Weekend Hits 280613

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 28/06/2013

Foto: Louise Hurren

For et halvt år siden, udgav Nomas sommelier Pontus Elofsson sit naturvinsmanifest »På Noma får man vin med klumper i«. Det gav lidt ekstra brænde til debatten mellem de to lejre omkring naturvin. Nemlig dem, der forguder naturvinen, og dem, der mener, at det er det værste opreklamerede lort.

Det handler grundlæggende ikke om naturvin i denne uge, men mere om det omvendte. De »unaturlige« vine. De vine, der har flyttet sig langt fra udgangspunktet. Industrivinene. Vine, som vinkemifabrikkerne sprøjter ud på samlebåndet. For når forbrugerne ikke vil betale prisen for en flaske ordentligt lavet vin, og der derfor kun er nogle få eurocent til at indkøbe druer for til hver flaske, så må resten ordnes med hjælp fra kemien.

Og jeg kan love for, at der bliver brugt meget kemi i vin. Vi tror det umiddelbart ikke, for det eneste, der skal deklareres på en flaske vin, er svovl. Du har selvfølgelig lagt mærke til den obligatoriske »Indeholder sulfitter« på alle vinflasker. Intet er nævnt om, hvordan vinmageren har manipuleret smagen efter gæringen. Det kan for eksempel ske med kobbersulfat. Eller hvad med den kemiske syrekontrol, hvor kalk kan gøre vinen mindre syrerig, eller citronsyre gør den mere syrerig? Og så er der stabilisatorerne. Ethanal fx. Eller hvad med dimethyl dicarbonat? Listen over tilladte tilsætningsstoffer i vinverdenen er lang.

Men tilsætningsstofferne er kun en del af debatten. Og i virkeligheden findes de jo i et hav af vores mad og drikke, hvis altså ikke vi vælger økologiske produkter.

Efter min mening burde debatten vendes helt på hovedet! Hvorfor hamre løs på naturvine, når nu debatten i virkeligheden burde handle om de unaturlige vine og deres behov for pesticider? En fransk undersøgelse viste tidligere på året, at kun 10% af de testede 300 vine ikke indeholdt pesticidrester. Altså der var målbare pesticidrester i de resterende 290 flasker. Flere kunstige stoffer og metaller, der bliver hældt ned i halsen, mens du egentlig troede, du bare fik et glas vin. Hvor sundt er det?

Det er da et langt vigtigere og relevant diskussionsemne end at diskutere og pege fingre af naturvinsbønderne og deres foreløbigt mikroskopiske andel af den samlede vinprodution. Hvad galt er der egentlig i at fremstille vin så naturligt som muligt? Intet, hvis du spørger mig. Jeg synes nogle af naturvinsproducenter laver lækre og udfordrende vine, mens andre ikke er for spøjse og ikke min kop the. Naturvine kan – når de er gode – bidrage med vinoplevelser, jeg ikke kan finde hos andre vine.

Men skyldes kritikken af naturvine bare, at journalister, vinanmeldere, sommelierer ikke tør rejse debatten om brugen af pesticider i vin? Er det bare lettere at hamre løs på den lille spinkle hippiefyr i stedet for den bredskuldrede fyr i jakkesættet?

God weekend til alle, og skål i rene vine uden pesticidrester!

Til forsiden…