Weekend Hits 070613

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 07/06/2013

Premieren på Weekend Hits er trukket udendørs i det lune sommervejr og handler om kant. En flaske vin, jeg lærte at elske i det nordlige Portugal for et par år siden og ikke har kunnet købe i Danmark før nu. Og så skal en ny bog med kant på også vendes. Den handler om, at vi ikke skal tro, at vi er noget – på den fede måde, forstås.

Gensynsglæden er altid stor blandt gamle venner. Nu er dette venskab egentlig ikke særligt gammelt. Faktisk kun to år, men det er stærkt, nært. Det er til en drue ved navn Alvarinho og specielt til et vinhus ved navn Soalheiro, der ligger i Vinho Verde-området i det nordlige Portugal. Indtil for nylig har jeg kun kunnet nyde dette venskab, når jeg var i Portugal, for ingen danske vinimportører havde fået øjnene op for denne perle af et vinhus. Men så skete der noget. Endeligt. Otto Suenson har taget vinhuset ind i sortimentet – godt nok kun to af deres vine, men to er jo bedre end slet ingen!

Taler vi om hvidvine med syrekant, er Soalheiro leverandør af de bedste oplevelser, jeg har fået fra den Iberiske Halvø: Sprød syre, frisk lækker frugtighed og mest af alt: Kant! Jeg bliver virkelig godt underholdt med et glas her i solen.

Ligesom venner og vin kan være godt selskab, kan bøger også være det. Specielt dem med kant, og som underholder og/eller udfordrer. Jeg har lige købt filosoffen Morten Albæks nye bog. Ham, der kærligt er blevet kaldt »Fætter Slikhår« og er Group Senior Vice President i Vestas. Han har de seneste år haft den seje opgave gang på gang at skulle forklare baggrunden for den ene dårlige nyhed efter den anden, der har ramt vindmøllefabrikanten fra Aarhus. Heldigvis ser det ud til at lysne for Danmarks miljø-darling.

Men tilbage til Albæks bog – Det gennemsnitlige menneske, som den hedder. I den tager han blandt andet X Factor-syndromet op og revser, at vi tror, vi er noget uden at være kritiske over for egne evner – og ved konsekvent at overvurdere dem. Ta‘ den! Samtidig maner Hr. Albæk også til, at vi skal »gøre vores bedste hver eneste dag, hvis vi vil opleve succes og bidrage positivt til verden.« Kant og sandheden kan vi lide, og især når der ligger visdom og erfaringer bag ordene.

Jeg må tilbage til ’Det gennemsnitlige menneske’ og mit glas Soalheiro.

God weekend »med kant på«!

Til forsiden…