Opvask af vinglas

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 21/02/2012

Efter vindrikkeri kommer opvasken, og så skal baljen og opvaskebørsten frem. Men flere producenter af opvaskemaskiner har lavet specielle glasprogrammer, og mange af de bedste glasproducenter anbefaler i dag ligefrem opvaskemaskinen. Læs her, hvordan du skånsomt får de flotteste vinglas – uanset om du vælger opvaskebaljen eller maskinen.

Vi kender det alle: Gæsterne er gået, og »regningen« skal betales i form af en stor opvask med mange vinglas. Men hvad enten det sker i hånden eller i opvaskemaskinen, er der et par ting, du skal være opmærksom på for at få et perfekt resultat.

Opvask af vinglas i hånden

Har du ikke en opvaskemaskine, eller foretrækker du stadig at vaske dine vinglas i hånden, opnår du det bedste resultat sådan her:

 1. Skal glassene ikke vaskes af med det samme, så tøm blot glasset for vin, men skyl det ikke med vand, da det kan give rande af kalk inde i glasset, som kræver en ekstra indsats bagefter. Det gør vin ikke.
 2. Vask dine viskestykker i vaskemiddel uden parfume, da viskestykket ellers kan afgive duft til glasset. Skyllemiddel er i øvrigt helt unødvendigt og bandlyst til viskestykker, da det nedsætter stoffets tørreegenskaber.
 3. Vælg et opvaskemiddel uden tilsat parfume, da det kan efterlade duft i glasset, og brug en god ren opvaskebørste.
 4. Vask forsigtigt glassene i opvaskebaljen ved ca. 40 grader varmt vand – højere temperaturer kan skade glassene over længere tid.
 5. Når du er færdig med at vaske glasset, skyller du det med rent vand for at sikre, at der ikke er opvaskemiddel tilbage i glasset.
 6. Tør og puds glasset forsigtigt i nye og helt rene viskestykker til det er helt rent og tørt. Pas på med at dreje glasset for meget, da du kan risikere at dreje foden af glasset.
 7. Lugt ned i glasset, når du er færdig, så det ikke dufter af opvaskemiddel eller fra viskestykke.
 8. Stil det rene glas med mundingen opad i skabet eller papkassen, så eventuel fugt kan trænge væk, men ikke mindst for at undgå at glasset skal komme til at lugte for meget af skab eller papkasse.

Opvask af vinglas i opvaskemaskine

Opvaskemaskinen er ikke længere vinglassenes fjende nr. 1. Restauranterne har i mange år vasket deres vinglas i opvaskemaskinen, og de fleste opvaskemaskiner har specielle glasprogrammer. De store og gode glasproducenter – som fx Spiegelau og Riedel – anbefaler ligefrem, at du bruger maskinens glasprogram til dine glas. Vasker du dine vinglas op i opvaskemaskinen, opnår du det bedste resultat sådan her:

 1. Undersøg om producenten af dine vinglas anbefaler opvask i opvaskemaskinen.
 2. Brug kun din opvaskemaskine til vinglas, hvis den i forvejen vasker dine øvrige glas med et flot resultat. Det vil sige ingen skjolder eller »glaspest« på glassene.
 3. Sørg for at at din opvaskemaskine har påfyldt nok filtersalt og afspændingsmiddel.
 4. Placér vinglassene stabilt i opvaskemaskinen, så de ikke vælter og går i stykker undervejs. Flere nye modeller af opvaskemaskiner har specielle glasholdere i maskinens kurve, ellers kan de købes løst.
 5. Vask dine vinglas ved maskinens specielle glasprogram eller tilsvarende, hvor temperaturen ikke overstiger ca. 35–45 grader, og hvor vasketiden er kort.
 6. Når maskinen er færdig, åbner du den og lader glassene dampe af og køle af i et par minutter, inden du tager dem ud og tørrer glassenes munding og fod med et viskestykke, da der her ofte kan være samlet lidt vand.
 7. Stil det rene glas med mundingen opad i skabet eller papkassen, så eventuel fugt kan trænge væk, men ikke mindst for at undgå, at glasset skal komme til at lugte for meget af skab eller papkasse.

Lugt til glasset inden du bruger det

Det kan være en god idé at lugte til glasset, inden du tager det i brug: Et ophold i en papkasse eller i et træskab kan have afgivet en slem duft til glasset, som vil forstyrre duften af den vin, du har tænkt dig at nyde. Ofte kan denne uønskede duft fjernes blot ved at skylle glasset med koldt vand og tørre glasset med et helt rent viskestykke.

Er din opvaskemaskine af ældre dato, eller har den ingen indbyggede glasholdere, har fx Eva Trio lavet denne, der kan placeres i opvaskemaskinens nederste kurv.

Annonce

Til forsiden…