Vindestination Porto

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 26/11/2015

Få byer har jeg knuselsket så hurtigt som Porto. Stejle gader, Dourofloden, Dom Luís-broen, sporvogne, hyggelige små kaffebarer, masser af portvinshuse i gåafstand, stemningen, lækre hoteller og restauranter. En autentisk og romantisk mindre by på størrelse med Aarhus og med en fantastisk charme og livsglæde.

Porto blæste mig omkuld, da jeg besøgte byen første gang for 5 år siden. Siden har jeg været der 8–10 gange, og uanset årstiden er det »true love« hver gang.

Alle måneder har deres charme i Porto, men vil du undgå risikoen for regn og tåge, skal vintermånederne fravælges. Vil du til gengæld smage masser af portugisisk vin, skal du vælge februar. Her afholdes der hvert år Essencia do Vinho, hvor du kan smage på hundredevis af portugisiske vine.

Porto ligger smukt på bjergskråninger, hvor Dourofloden skærer sig igennem byen. Byen er præget af at være en gammel handelsby, som gennem generationer har haft et vigtigt og stort salg af primært portvine til Storbritannien og de britiske kolonier.

Besøg portvinshusene i Vila Nova de Gaia

Lige på den anden side af den smukke Dom Luís-bro ligger byen Vila Nova de Gaia. Byen er et »must visit«, for her kan du besøge alle portvinshusene, som i flere gader ligger som perler på en snor. Tidligere blev tønderne med portvin sejlet fra Dourodalen til husene i Porto, hvor de fik lov til at modne færdigt inden afskibning. Husene er i dag stadig en aktiv del af produktionen, hvilket tydeligt ses på de enorme mængder af fade, som vinene ligger og modner på. Langt de fleste af portvinshusene er det muligt at besøge, og flere af dem har fornemme besøgscentre med mulighed for rundture i kælderen og en afsluttende smagning af forskellige portvine.

DOP – Rui Paulas portugisiske køkken

Siden 2010 har Porto kunnet bryste sig af at have en restaurant styret af én af Portugals største kokke, Rui Paula. Hans køkken tager dig med rundt til Portos klassiske køkken, mesterligt serveret med et moderne twist. Torsk, ged og blæksprutte er typiske elementer sammen med naturligvis fremragende vine fra Dourodalen og et glas port til desserten.

Restaurante DOP
Palácio das Artes
Largo de S. Domingos, 18
4050–545 Port

Kultportvinsbaren Vinologia – Portvine fra små producenter

Intet besøg i Porto uden et besøg på verdens måske bedste portvinsbar. Over 200 flasker er åbne – typisk fra små, uafhængige producenter. Mange af flaskerne kan være svære at opdrive. Mens du nyder et glas eller to og lidt charcutteri, strømmer lækker stille jazz ud af højttalerne, og det føles næsten som om tiden går i stå. Vinologia er et meget autentisk sted, hvor du altid kan få en lille sludder med tjenerne.

Vinologia
R. de São João 28,
4050–552 Porto

The Yeatman Hotel – 5-stjernet vin- og spaluksus

Et af mine favorithoteller ligger i Porto. Det var spritnyt, da jeg boede på det første gang i 2010. The Yeatman Hotel ligger klods op ad portvinshusene i Vila Nova de Gaia med den smukkeste udsigt over på Porto by. Et vinhotel i et moderne klassisk design, hvor hvert værelse er stilfuldt indrettet med effekter fra et bestemt vinhus. Der er alt, hvad der skal være af spafaciliteter samt indendørs og udendørs pool. Morgenmaden bliver serveret for dig i restauranten, og er vejret godt, kan du tage den udenfor, mens påfuglene slentrer forbi og nysgerrigt ser efter, om du skulle have tabt lidt spiseligt. The Yeatmans restaurant har fået sin Michelinstjerne. En 6–7 retters menu koster kun omkring 450 kroner, hvortil du kan købe vin enten glasvis eller på flaske fra hotellets enorme vinkælder domineret af primært portugisiske vine. En afhængighedsskabende hoteloplevelse i særklasse.

The Yeatman Hotel
Rua do Choupelo, (Santa Marinha)
4400–088 Vila Nova de Gaia, Porto

Porto er ikke en by du får stress i. Vel er der masser at se på, men det bedste er bare at være i byen og nyde den. Opleve de venlige indbyggere, de hyggelige cafeer og restauranter, de listige vinbarer og mange af de små hippe butikker, der er skudt op i byen de senere år. Porto optræder oftere og oftere på anerkendte lister som en af verdens bedste turistdestinationer, hvilket jeg er fuldstændig enig i. For Porto er en lille, ukendt perle – især for vinelskere.

Til forsiden…