Frosten bider fra sig i Californien og Tyskland

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 06/05/2011

Alicante Bouschet er tidlig blomstrene portugisisk druesort, og her fanget på en regnvejrsdag i slutningen af april. Foto: Carrie Jørgensen

Det er ikke kun i de danske haver og på markerne, at den sene frost giver problemer. Europa oplevede generelt et lunt forår, mens Californien havde isnende kulde i specielt regionen Central Coast.

Med det tidlige og varme forår, som vi i Europa oplevede i år, opstår også muligheden for den helt store katastrofe for vinbønderne. For tidligt forår giver tidlig vækst i vinplanterne og dermed også en tidlig blomstring, og sker dette inden den sidste frost er overstået, kan udbyttet blive reduceret dramatisk, fordi blomsterne tager skade af frosten. Præcist den fare hører vi i øjeblikket om fra en række frugt- og bæravlere her i landet.

Californien oplevede et sjældent køligt forår i april, og her skete der mange skader specielt i området Central Coast. Nogle vinbønder forsøger at undgå nattefrosten ved at bruge vindmøller, der hvirvler luften rundt, og dermed blander den kolde luft i jordoverfladen, men den varmere luft fra de lidt højere luftlag. Andre brænder olie af i tønder for at undgå frosten. Men dette kan kun lade sig gøre, hvis temperaturen balancerer lige under frysepunktet. Hård frost er der til gengæld ikke meget at stille op imod.

Alle tyske regioner ramt
Tyskland har ligesom Danmark, haft et varmt og langt forår allerede, og stort set alle områder oplevede også nattefrost midt i denne uge. Og det sker oven på et år, hvor høsten i forvejen var lille. Så der er ingen tvivl om, at man holder vejret, indtil man kan se på blomster og planter, hvilken skade der eventuelt er sket.

Faren for frost er de fleste steder først ovre i juni. Næste vejrudfordring er hagl. Hagl kan være endnu mere ødelæggende og kan principielt ramme vinmarkerne i alle de måneder, hvor der er vækst i planterne. Vi krydser fingre for, at 2011 bliver en god årgang for bønderne – og vindrikkerne.

Annonce

Til forsiden…