Mittelrhein

Af Thomas Bohl, 25/02/2018

Mittelrhein

Foto: ©DWI

Mittelrhein er en spektakulær strækning af Rhinen, også kendt som Rhinslugten, mellem byerne Bonn og Bingen. Området ligger langs Rhinforløbet øst for områderne Nahe, Mosel og Ahr.

I løbet af disse 110 km har floden skåret sig vej igennem skiferbjergene, så den former en smal dal med stejle skråninger og et særligt mikroklima, som vinstokke har trivedes i over de seneste 2.000 år. Ældgamle slotsruiner, som tårner sig op over de vindækkede klippesider og middelalderbyer, har ført til, at området er opført på UNESCOs verdensarvsliste. Gennemsyret af legender (Loreley og Niebelungen) har Mittelrhein længe været en inspirationskilde for både kunstnere og vinmagere. Sprød, duftende Riesling er regionens kendetegn.

Riesling er med godt 300 hektar også den mest dyrkede drue i Mittelrhein. Den trives på de stejle skiferskråninger, der er yderst velegnede til vinavl, men som kræver hårdt arbejde. De bedste vine kommer fra de sydvendte skråninger, som modtager mest sol og dermed opnår størst modenhed. En mindre mængde rødvin på Spätburgunder bliver det også til. Det er rødvin i den slanke og friske stil, og de fleste drikkes lokalt. Desuden fremstilles der glimrende sekt i området.

Omend Mittelrhein nærmest er indbegrebet af tysk vinavl, så ses vinene derfra ikke i nævneværdig grad i udlandet. Det, der ikke drikkes af tyskerne selv, sælges som regel til turisterne. Det har bl.a. ført til mere end en halvering af vinareal i regionen i løbet af de seneste 100 år.

Fakta om Mittelrhein

Vinregionen ligger i: Tyskland.

Areal: 456 hektar.

Vigtigste druesorter: Riesling, Spätburgunder, Müller-Thurgau, Kerner.

Områdets karakteristika: Køligt, men mildt klima med mange solskinstimer. Jordbunden er præget af gråskifer, som af og til er dækket med løss. I den nordligste del af regionen findes også jordbund af vulkansk oprindelse.

Eksempler på gode vinhuse i Mittelrhein: Matthias Müller, Randolf Kauer, Ratzenberger.

Annonce

Til forsiden…