Hessische Bergstrasse

Af Thomas Bohl, 14/07/2017

Hessische Bergstrasse

Hessische Berstrasse er den mindste tyske vinregion, beliggende mellem floderne Rhinen, Main og Neckar på skråningerne op mod den lille bjergkæde Odenwald. Det er den del af den antikke handelsrute langs bjergene, »Die Bergstrasse«, som befinder sig i delstaten Hessen. Området ligger i naturlig forlængelse af Baden op mod Rheingau.

Op mod bjergene rejser sig en række stejle skråninger med stenet sandjord, særdeles velegnet til dyrkning af vin. Her laver man tørre hvide og røde vine samt en mindre og eksklusiv produktion af søde vine. Riesling og Spätburgunder stortrives og står for størstedelen af produktionen. De fleste vinmarker ligger klynget sammen ved byerne Zwingenberg, Heppenheim, Alsbach og Bensheim.

Klimaet er mildt, og det er ofte her, man først får foråret at føle i Tyskland. Det kommer ikke kun til udtryk i vinmarkerne, men også i blomstrende frugttræer: Mandler, abrikoser og kirsebær sørger for hvide og lyserøde blomster overalt om foråret. Landskabet er gennemgående smukt, både landligt og moderne, og der er mange gamle borge, gæstgiverier og spisesteder.

Området har en del til fælles med både Baden og Rheingau, men besidder nok særkende og egensindighed til, at man valgte at lade det blive et selvstændigt område med vinlovgivningen fra 1971. Til trods for områdets ringe størrelse, er der godt 600 vinbønder. De enkelte produktioner er derfor ganske små. Vinene værdsættes af de lokale, og man ser dem derfor sjældent uden for lokalområdet – og så godt som aldrig uden for Tyskland.

Hessische Bergstrasse

Fakta om Hessische Bergstrasse

Vinregionen ligger i: Tyskland

Areal: 455 hektar

Vigtigste druesorter: Riesling, Spätburgunder, Grauburgunder, Müller-Thurgau.

Områdets karakteristika: Lille men i virkeligheden ret forskelligartet område. Mildt klima, generelt sand- og løssholdige jorde, stejle skråninger. Mange små producenter og et stort, statsejet kooperativ

Eksempler på gode producenter i Hessische Bergstrasse: Staatsweingut Bergstrasse, Feligreno Alte Burg.

Annonce

Til forsiden…