Ahr

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 29/11/2011

ahr

Foto: DWI

Sydvest for den tidligere tyske hovedstad Bonn findes dette unikke lille vindistrikt, hvor langt over 80% af alle vine er røde – og det er fuldstændig uhørt i hvidvinslandet Tyskland. Men i Ahr finder du Pinot Noir i svimlende gode kvaliteter.

Nordligt beliggende i Tyskland, finder du Ahr. Masser af smukke vinmarker, der side om side skråner ned mod Ahrfloden, der flyder gennem landskabet og løber ud i Rhinen tæt på Bonn. Området beskyttes i nord af den vulkanske bjergkæde Eifel, som sammen med de soleksponerede vinmarker skaber et lunt klima. På trods af den nordlige placering er Ahr et smørhul for de røde druesorter, der normalt er mere varmekrævende end de hvide.

Ukendt paradis for Pinot Noir

Over 60% af de dyrkede druer i Ahr er Pinot Noir, eller Spätburgunder som den hedder i Tyskland. Det middelhavsagtige klima er ideelt for druen, der i Ahr kan frembringe vine at international kvalitet. Men det lille eksklusive områdes vine sælges primært til de nærliggende storbyer, Bonn og Köln. Så derfor kommer der ikke store mængder på markedet fra det i forvejen lille område. De vine, der sælges internationalt, har de seneste år imponeret. For selvom området ikke er billigt, kan du her være heldig at finde topvine, der stadig kun koster det halv af, hvad du må punge ud med for en rigtig god Pinot Noir fra Bourgogne. Meget vin fra området stammer fra kooperativer, da området er præget af mange vinbønder med meget små vinmarker, som derved ikke har mulighed for at selv at eje moderne produktionsudstyr. Vinene fra kooperativerne i Ahr kan have en meget svingende kvalitet.

Fakta om Ahr

Vinregionen ligger i: Tyskland.

Areal: 526 hektar.

Vigtigste druesorter:

Spätburgunder (Pinot Noir), Portugieser, Dornfelder, Riesling, Müller-Thürgau, Frühburgunder (Pinot Noir Précoce).

Områdets karakteristika:
Mange skifferskråninger, der beskyttes af bjergkæden Eifel, og som giver et mildt klima på trods af en nordlig placering.

Vinmarkerne er rige på løss. I den nederste del af Ahrdalen er jorden stenet og præget af områder med skiffer og vulkanske sten.

Eksempler på gode vinhuse i Ahr:

Weingut Deutzerhof, Weingut Meyer-Näkel, Weingut Jean Stodden

Anmeldte vine fra Ahr

2010 Jean Stodden »Recher Herrenberg«, Pinot Noir Rech Ahr

BedÝmmelse: 5/6 stjerner

Jean Stodden Recher Herrenberg Pinot Noir 2010

Rødvin fra Jean Stodden, Ahr i Tyskland, Forhandles af Erik Sørensen Vin, 399,95 kr.

Skøn, stor og komplekst animalsk duft. Særdeles landlig og med røde bær. Dyb smag og med ret stor gengendelig Pinot Noir-fylde tilsat lakrids og en læskende frugt. Læs anmeldelse…

Jean Stodden Spätburgunder JS

BedÝmmelse: 6/6 stjerner

Jean Stodden Spätburgunder JS 2010

Rødvin fra Jean Stodden, Ahr i Tyskland, Forhandles af Erik Sørensen Vin, 269,00 kr.

Dyb, mørk og kompleks duft af skovbund, kælder og skovjordbær suppleret af et urtet præg, som er så typisk for Pinot Noirs fra tyske Ahrs Pinot Noirs. Det dufter af umiskendeligt af Pinot Noir. Læs anmeldelse…

BedÝmmelse: 5/6 stjerner

Jean Stodden Pinot Noir 2011

Rødvin fra Jean Stodden, Ahr i Tyskland, Forhandles af Erik Sørensen Vin, 169,96 kr.

Hindbær og mineralitet, men også den mørke dybde, der kendetegner Pinot Noir fra det mindste tyske vinområde af dem alle, Ahr. Læs anmeldelse…

Annonce

Annonce

Til forsiden…