Kæmpernes kapløb : Spanien haler ind på Italien

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 26/01/2012

Italien er verdens næststørste vinproducent efter Frankrig på førstepladsen. Men Spanien puster Italien seriøst i nakken og var i 2011 tæt på at indtage pladsen som verdens nr. 2.

Afstanden mellem verdens 2. og 3. største vinproducerende land er reduceret til næsten ingenting, set i det store billede.

Verdens 8 største vinproducerende lande

  1. Frankrig
  2. Italien
  3. Spanien
  4. USA
  5. Argentina
  6. Australien
  7. Chile
  8. Kina

Kilde: 2011 opgørelse fra ISMEA-UIV

Ifølge Italian Agriculture and Food Market Services Agency (ISMEA-UIV), er Spanien tættere på end nogensinde før, at være verdens næststørste vinproducent. Dette var en af konklusionerne i en netop offentliggjort opgørelse over udviklingen i verdens førende vinlande. Spanien producerede kun 218.000 hektoliter mindre end Italien, der producerer godt 40 millioner hektoliter pr. år.

I 2011 styrkede Frankrig sin position som verdens største vinproducerende land med en vækst på 11% i forhold til året før.

Argentina og Australien er lidt længere nede på listen, nemlig nr. 5 og 6, mens Chile følger i hælene og havde sidste år en vækst på 5,5% og Chile er også igang med at overhale Australien på listen. Det er nok overraskende for de fleste, at Kina med en produktion på godt 10 millioner hektoliter er verdens 8. største vinproducerende land. Kineserne havde dog et fald i produktionen på 4% i 2011, skønt vinforbruget er dramatisk voksende i landet.

Vækst på 20%

Opgørelsen viste også en stor vækst i vinproduktionen i Central- og Østeuropa. Helt op til 20% i lande som Tyskland, Østrig, Rumænien, Bulgarien og Ungarn. Men disse lande var i det forrige år også hårdt ramt af en stor reduktion i høstudbyttet, som følge af en katastrofal årgang 2010 pga udfordrende vejrforhold.

Annonce

Til forsiden…