Weinviertel

Af Thomas Bohl, 21/01/2017

Foto: AWMB / Armin Faber

Har man sagt Weinviertel, må man også sige Grüner Veltliner. Godt halvdelen af områdets vinmarker er beplantet med denne sort – og godt halvdelen af Østrigs Grüner Veltliner er plantet i Weinviertel.

Den løsholdige jord og det kølige klima gør den karakteristiske duft af friskkværnet peber i Grüner Veltliner særligt umiskendelig her.

Weinviertel udstrækker sig nord for Wien og Donaufloden og grænser dermed op til såvel Tjekkiet som Slovakiet. Det er Østrigs suverænt største vindistrikt med over 13.000 hektar – godt 30% af landets samlede vinareal. Grüner Veltliner står for godt 8.000 hektar.

Men der er andet og mere end Grüner Veltliner i Weinviertel: Riesling gør sig også godt, og det samme gør den aromatiske Traminer. Desuden laver man fyldige hvidvine på burgundersorterne og rødvine på især Zweigelt og St. Laurent. Weinviertel har også tradition for fremstilling af Sekt.

Området har mange små vinhuse, der traditionelt har produceret jævne vine. Weinviertel har tidligere stået for kvantitet, men i dag fokuseres mere på kvalitet, og man arbejder med at afdække regionens terroir og større potentiale. Der er mange gode køb at gøre, og priserne er fornuftige.

Weinviertel DAC

Som den første region i landet opnåede Weinviertel klassifikation som DAC i 2002. Står der Weinviertel DAC på flasken, er der altid tale om tørre, friske og aromatiske vine udelukkende lavet på Grüner Veltliner. Der er to stilarter:

Klassik med minimum 12% alkohol: Den har en krydret duft af friskkværnet peber, frisk frugt og syre, og ingen indflydelse fra bortrytis eller fadlagring.

Reserve med minimum 13% alkohol: En mere righoldig og krydret duft med moden frugt og fylde. Kan eventuelt have lette noter af botrytis og fadlagring. Reserve er vine, der også egner sig til flere års flaskelagring.

Fakta om Weinviertel

Vinregionen ligger i: Niederösterreich i Østrig

Areal: 13.356 hektar

Vigtigste druesorter: Grüner Veltliner, Riesling, Zweigelt.

Områdets karakteristika: Køligt og tørt klima med megen vind. Magre løssholdige jorde med indslag af mergel og ler. Blandet landbrug med mange små vinhuse.

Eksempler på gode producenter i Weinviertel: Graf Hardegg, Weingut Pfaffl, Weingut Prechtl, Johannes Zillinger.

Anmeldte vine fra Weinviertel

Taubenschuss Hermannschachern Grüner Veltliner

BedÝmmelse: 5/6 stjerner

Taubenschuss Hermannschachern Grüner Veltliner 2013

Hvidvin fra Taubenschuss, Weinviertel i Østrig, Forhandles af CrimeWine, 145,00 kr.

Frisk frugtduft med god dybde: Grøn pære, hvid fersken og citrus, der også går igen i smagen. Den er saftig og føles ret let i munden. Flot balance med god mineralitet. Læs anmeldelse…

Weingut Frank Grüner Veltliner

BedÝmmelse: 4/6 stjerner

Weingut Frank Grüner Veltliner 2014

Hvidvin fra Weingut Frank, Weinviertel i Østrig, Forhandles af AMKA, Nemlig.com, 69,00 kr.

Pikant duft af druer, pærer og sort peber. Det er fiskt og sprødt. Spændstig syre fra første slurk. Ret saftig vin, men frugten flyder temmelig hurtigt ud. Læs anmeldelse…

BedÝmmelse: 5/6 stjerner

Herbert Zillinger Weintalried Grüner Veltliner 2012

Hvidvin fra Weingut Herbert Zillinger, Weinviertel i Østrig, Forhandles af 1010 Vin, 140,00 kr.

Rig duft af pære og søde hvide frugter. Masser af frisk kompleksitet og harmoni. Flot kompleksitet og elegance også i smagen fra de mange måneder, vinen har ligget sammen med gæren (sur-lie). Læs anmeldelse…

Annonce

Annonce

Til forsiden…