Wagram

Af Thomas Bohl, 21/01/2017

Foto: ÖWM / Lehmann

Wagram var frem til 2007 blot kendt som Donauland og har længe ligget i skyggen af naboerne Wachau, Kremstal og Kamptal. Ophøjelsen til selvstændigt vindistrikt med eget navn markerede nye tider.

Der har længe været gode producenter i området, og den almene kvalitet har de seneste år fået et løft. Ændringen var altså ikke blot kosmetisk. Her er gode vine til fornuftige priser, Wagram er et område, vi kommer til at se mere til.

Selve Wagram er en højderyg, der løber fra syd for Krems og 25 km østpå mod Wien. Historisk er området nok mest kendt for Slaget ved Wagram i 1809, hvor den kejserlige østrigske hær led nederlag til Frankrig under Napoleonskrigene. I dag ånder der anderledes fred og ro i området. Donau flyder stille forbi de mange løssterrasser, der præger landskabet på begge sider af floden.

Aromatiske vine siden middelalderen

Det er perfekte vækstbetingelser for Grüner Veltliner, som her giver tætte, cremede og frugtige vine. Wagram kan også byde på den gamle sort Roter Veltliner, der giver fyldige, aromatiske hvide vine. Sorten har fået fornyet interesse de seneste år. Som i resten af Donauområdet spiller Riesling også en vigtig rolle.

Augustinermunke har dyrket vin på klosteret i Klosterneuburg siden 1114. Her grundlagde man også verdens første vinbrugsskole i 1860, den nutidige Höhere Bundeslehranstalt für Wein- und Obstbau Klosterneuburg, der den dag i dag uddanner vinmagere.

Fakta om Wagram

Vinregionen ligger i: Niederösterreich i Østrig

Areal: 2.450 hektar

Vigtigste druesorter: Grüner Veltliner, Roter Veltliner,Riesling, Zweigelt.

Områdets karakteristika: Et tykt lag løss dækker over gamle flod- og havaflejringer. Mange vinmarker er udlagt som løssterrasser. Klimaet er præget dels af lune østenvinde, dels af køligere nordenvinde.

Eksempler på gode producenter i Wagram: Anton Bauer, Bernhard Ott, Karl Fritsch, Gut Oberstockstall, Weingut Leth.

Anmeldte vine fra Wagram

Anton Bauer Pinot Noir Reserve

BedÝmmelse: 6/6 stjerner

Anton Bauer Pinot Noir Reserve 2012

Rødvin fra Anton Bauer, Wagram i Østrig, Forhandles af Distinto, 139,00 kr.

Klassisk, autentisk Pinot Noir i duften. Søde, friskplukkede hindbær, lidt lakrids og et flot dominerende og mineralsk udtryk. Læs anmeldelse…

Annonce

Til forsiden…