Wachau

Af Thomas Bohl, 21/01/2017

Foto: AWMB / Gerhard Trumler

Østrigs mest berømte vinområde er uden tvivl Wachau. I en dyb dal langs Donau strækker vinmark efter vinmark sig op ad de stejle skråninger langs floden.

Terrasser er gennem århundreder blevet bygget op på klippesiderne for at give grobund til vinstokkene, der kan frembringe fremragende druer her. Grüner Veltliner og Riesling står side om side, og de lokale vinbønder forarbejder dem til friske, intense og komplekse hvidvine i verdensklasse. Vinene fra Wachau har historie, karakter og klasse, og det får man også lov at betale for.

Området strækker sig langs Donau forbi gamle, smukke byer som Melk, Spitz, Weissenkirchen, Loiben og Mautern. Hovedbyen hedder Dürnstein og huser den berømte slotsruin, hvor den engelske konge Richard Løvehjerte blev holdt fanget efter det tredje korstog i 1192. Historiens vingesus kan man også føle hos mange af vinhusene: Det biodynamiske Nikolaihof kan således trække sin historie som vingård tilbage til 985. Området er af disse grunde udnævnt som Verdenskulturarv af FN.

Lang og kølig vækstsæson

Klimaet i Wachau er ganske køligt. Der er stor forskel mellem dag-og nattetemperaturen, og der er dels kølige vinde vestfra, dels lunere vinde østfra. Vækstsæsonen bliver derfor lang, og man opnår modning takket være et ret solrigt vejrlig og de mange stejle, sydvendte terrasser, der virker som solfangere. Den høje grad af forvitring af de forskellige bjergarter giver også værdifulde næringsstoffer til vinplanten. Det bidrager altsammen til vine med høj syre, aromatisk kompleksitet og mineralske noter.

Foruden Grüner Veltliner og Riesling laves der også udmærkede vine på Neuburger, Weissburgunder og Gelber Muskateller. Wachau er i øvrigt også kendt for sine delikate abrikoser.

Vinea Wachau og de tre vinstile

Det traditionsrige område har sin egen forening af vinmagere, Vinea Wachau, der siden 1983 har forvaltet områdets vinøse arv. Foreningen har bl.a. defineret de tre klassiske vinstile, der repræsenterer området:

Steinfeder: De letteste vine, fint aromatiske med mild frugtsmag og op til 11,5% alkohol. Typen er opkaldt efter den fjerlette vildgræs Steinfeder, der vokser vildt i vinmarkerne.

Federspiel: De mellemfyldige vine med intens, frisk frugt og mellem 11,5% og 12,5% alkohol. Wachau har mange falke, og typen er navngivet efter den falkejagt, man tidligere havde tradition for i området.

Smaragd: De fyldigste vine med moden frugt, stor kompleksitet og langt lagringspotentiale. De er senthøstede, har ofte botrytiskarakter, men er stadig helt tørre og har alkohol over 12,5%. Navnet Smaragd stammer fra de lokale, grønne firben, der på solrige dage i efteråret ofte ses varme sig i vinmarkerne.

Fakta om Wachau

Vinregionen ligger i: Niederösterreich i Østrig

Areal: 1.350 hektar

Vigtigste druesorter: Grüner Veltliner, Riesling.

Områdets karakteristika: Stejle, terrasserede skråninger med granit, gnejs, paragnejs og kvarts samt en vis mængde løss og ler langs flodløbet. Køligt, kontinentalt klima med afkølende påvirkning fra Alperne mod vest og opvarmende påvirkning fra den pannoniske slette mod øst.

Eksempler på gode producenter i Wachau: Domäne Wachau, Weingut Knoll, Nikolaihof, Weingut Pichler, Peter Veyder-Malberg.

Anmeldte vine fra Wachau

FX Pichler Riesling Smaragd

BedÝmmelse: 5/6 stjerner

Dürnsteiner Kellerberg Smaragd Riesling 2013

Hvidvin fra F.X.Pichler, Wachau i Østrig, Forhandles af Laudrup Vin & Gastronomi, 599,00 kr.

Vinøs duft. Den er fyldig og koncentreret, men langt fra tung, fordi den friske syre holder vinen svævende. Kompleks smag af lime, hvid fersken, cantaloupemelon og fennikel. Læs anmeldelse…

Weingut Knoll Loibner Grüner Veltliner

BedÝmmelse: 4/6 stjerner

Weingut Knoll Loibner Grüner Veltliner 2014

Hvidvin fra Weingut Knoll, Wachau i Østrig, Forhandles af Løgismose Vin, 149,00 kr.

Parfumeret duft af moden pære og grøn peber. Fin og stringent smag i retning af æblemost. Vinen har en pænt høj syre, god kompleksitet og dejlig mundfylde. Læs anmeldelse…

Domäne Wachau Amphora Riesling

BedÝmmelse: 5/6 stjerner

Domäne Wachau Amphora Riesling (0,5 ltr) 2013

Hvidvin fra Domäne Wachau, Wachau i Østrig, Forhandles af Kjær Sommerfeldt, 180,00 kr.

Lys, citrongylden farve. Klar og ren. Tæt duft af frisk citrus, marcipan og stearin. Noter af gule blommer og jasmin. Saftig og fyldig med en frisk og livlig syre og stor tyngde. Læs anmeldelse…

BedÝmmelse: 5/6 stjerner

Rainer Wess Riesling Loibenberg 2009

Hvidvin fra Rainer Wess, Wachau i Østrig, Forhandles af Österreich Vin, 195,00 kr.

Fin mineralsk duft med lidt petroleum, der kan være så karakteristisk for Rieslingdruen, mens der i baggrunden fornemmes en frisk og elegant frugt. Læs anmeldelse…

Annonce

Annonce

Til forsiden…