Thermenregion

Af Thomas Bohl, 16/02/2017

Vinmarker i Traiskirchen i Thermenregion i Niederösterreich (Lower Austria). Foto: AWMB / Armin Faber

Thermenregion er et stort og forskelligartet vinområde syd for Wien. Navnet stammer fra de varme, svovlholdige kilder, kendt som Thermen eller Baden, som findes i den centrale del af området.

Højderyggen langs Anninger beskytter området mod de kølige vinde fra Alperne, så klimaet er lunt og tørt, og dermed gunstigt for fyldige hvidvine og elegante rødvine.

Allerede i romersk tid fremstillede man vin her, og i middelalderen videreudviklede cisterciensermunke fra Bourgogne vinbruget. De moderne vinhuse bygger videre på de gamle traditioner og eksperimenterer samtidigt med nye sorter og metoder.

Thermenregion falder naturligt i en nordlig del, hvor hvidvin udgør størstedelen af produktionen, og en sydlig del, hvor rødvin overtager føringen.

I nord er jordbunden præget af lehm. Byen Gumpoldskirchen er centrum for en vin af samme navn, lavet på de to lokale sorter Rotgipfler og Zierfandler. Disse to druer spiller hovedrollen i den nordlige halvdel og giver fyldige hvidvine med en eksotisk frugtsmag. Desuden spiller Bourgognesorter som Weissburgunder, Grauburgunder og Chardonnay også en vigtig rolle. Den i Østrig ellers allestedsnærværende Grüner Veltliner dyrkes kun i et mindre omfang her.

I syd er det rødvinen, der er i centrum, i området omkring kurbyen Bad Vöslau, der også er kendt for sin mineralvand. Først og fremmest er det den gamle sort St. Laurent, der giver elegante, frugtige rødvine. Pinot Noir er områdets anden store rødvinsdrue, og den giver runde og pikante rødvine. I det hele taget trives Bourgognesorterne godt i denne del af området, sandsynligvis på grund af det høje kalkstensindhold i jorden.

Thermenregion

Fakta om Thermenregion

Vinregionen ligger i: Niederösterreich i Østrig

Areal: 2.196 hektar

Vigtigste druesorter: Neuburger, Rotgipfler, Zierfandler, St. Laurent, Pinot Noir.

Områdets karakteristika: Lunt område ved den østlige rand af Kalkalperne. Indflydelse fra det pannoniske klima mod øst. Meget kalkholdige jorde. Der dyrkes mange sjældne, indfødte druesorter.

Eksempler på gode producenter i Thermenregion: Alphart, Johanneshof Reinisch, Weingut Gebeshuber, Stadlmann.

Anmeldte vine fra Thermenregion

Johanneshof Reinisch Frauenfeld St. Laurent

BedÝmmelse: 5/6 stjerner

Johanneshof Reinisch Frauenfeld St. Laurent 2012

Rødvin fra Johanneshof Reinisch, Thermenregion i Østrig, Forhandles af Haller Vine, Vin & Vin, 249,00 kr.

Fantastisk kompleks duft. Slægtskabet med Pinot Noir fornægter sig ikke. Jordet og alligevel floral duft af hindbær med præg fra fadlagringen, som passer frugten perfekt. Læs anmeldelse…

Johanneshof vom Steinfeld Pinot Noir

BedÝmmelse: 4/6 stjerner

Johanneshof vom Steinfeld Pinot Noir 2013

Rødvin fra Johanneshof Reinisch, Thermenregion i Østrig, Forhandles af Haller Vine, Vin & Vin, 129,00 kr.

Frugtig, mørk og dyb duft med krydrede toner. I smagen er der koncentreret moden bærfrugt i retning af hindbær, kirsebær og granatæble. Læs anmeldelse…

Gumpoldskirchner Tradition Cuvée

BedÝmmelse: 5/6 stjerner

Johanneshof Reinisch Gumpoldskirchner Tradition Cuvée 2009

Hvidvin fra Johanneshof Reinisch, Thermenregion i Østrig, Forhandles af Haller Vine, Vin & Vin, 99,00 kr.

Modne hvide frugter og lidt flødekaramel i duften. Smagen er usædvanlig rund og cremet tilsat en delikat og fin frugtsødme. Meget, meget lækker. Læs anmeldelse…

Annonce

Til forsiden…