Südsteiermark (South Styria)

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 16/03/2011

Südsteiermark

Foto: ©AWMB

Siger man Sauvignon Blanc, tænker de færreste på Østrig, men ikke desto mindre er ét af landets vinområder i den kvalitetsmæssige top 5, når det gælder dyrkning af Sauvignon Blanc: Südsteiermark eller South Styria, som området hedder på engelsk. Den østrigsk-slovenske grænse skærer sig gennem flere af markerne. Hvide druer er altdominerende i området.

Middelhavsklima

Südsteiermark er tilmed i kategorien over de smukkeste steder, hvor der dyrkes vin i Europa. Det bakkede landskab er betagende og filmisk med morgentåge i dalene eller lavthængende skyer i løbet af dagen, og ikke mindst en kold vinternat med fuldmåne. Området er ligeledes kendt for at deres »klapotetz« – en vindmølle lavet af træ, der rytmisk laver klappelyde, som skræmmer fuglene væk fra vinmarkerne.

Men det er ikke bare smukt, det er også et fantastisk område til vindyrkning. Jordbunden i Südsteiermark er lige så forskellig som druesorterne. Fra sandsten og skiffer, til mergel og kalksten. Klimaet er middelhavsagtigt, hvilket giver en lang og stabil vækstsæson, men de kolde nætter udvikler frugtens aromaer, kompleksitet og syre. Det er specielt vigtigt, når man som her satser på Sauvignon Blanc og Muskateller.

Mangfoldighed

Stilarterne i vinene fra området er meget forskellige, men de er alle frugtdrevne. Fra de lette og spinkle unge vine til de meget komplekse og fyldige vine, der ofte er senhøstede fra enkeltmarker og tilmed kan være fadlagrede. Selvom Sauvignon Blanc sjældent er gode venner med egetræ, kan druen her opleves fadlagret, og det på en måde, så det giver mening! Südsteiermark er ved at markere sig internationalt, som ophav til Sauvignon Blanc i en helt igennem unik stil på højeste niveau.

Fakta om Südsteiermark

Vinregionen ligger i: Østrig.

Synonymer: South Styria

Areal: 2.350 hektar.

Vigtigste druesorter:

Sauvignon Blanc
Muskateller
Welschriesling
Traminer
Chardonnay (kaldes Morillon i området)

Områdets karakteristika:
Sauvignon Blanc i verdensklasse og deres ‘Junker’ tradition i november, hvor de laver en let ung vin på året høst, for at fejre den nye årgang.

Eksempler på gode vinhuse i Südsteiermark:

Weingut Sattlerhof
Weingut Tement
Weingut Wohlmuth

Se flere billeder fra Südsteiermark

Annonce

Til forsiden…