Østrig udvider sin vinlovgivning

Af Thomas Bohl, 12/08/2016

Foto: AWMB / Anna Stöcher

Østrig er som vinland i stadig bevægelse, og landets lovgivning følger med. Den seneste reform fra 2009 suppleres nu med en række tiltag. Flere har været længe undervejs. Omdrejningspunktet er et øget fokus på oprindelse: En højere prioritering af DAC systemet og en yderligere mærkning af enkeltmarksvine. Det skal gøre det nemmere for forbrugerne at finde og genkende vine.

Omlægning af områder

Der er foretaget ændringer i områderne Burgenland og Steiermark. I Burgenland begrænser man sig til den almene betegnelse Burgenland samt områdets fire DAC-appellationer. Dermed udfases områdebetegnelserne Neusiedlersee, Neusiedlersee-Hügelland, Mittelburgenland og Südburgenland. I Steiermark omdøbes området Südoststeiermark til Vulkanland Steiermark.

Ried – enkeltmarken på etiketten

Ried er et særligt østrigsk ord for en vinmark, og betegnelsen Ried skal fremover fremgå af etiketten, når den bærer navnet på en enkelt vinmark med ved lov fastlagte grænser. Således skal fx vin fra marken Heiligenstein fremover bære påskriften Ried Heiligenstein. Det skal gøre det lettere for forbrugerne at identificere enkeltmarksvinene. Opdigtede navne, der skal give indtryk af at være virkelige vinmarker, bliver dermed også nemt gennemskuelige.

Sekt – ny klassifikation af bobler

Allerede sidste år vedtog man en ny kvalitetsstandard for mousserende vine, som altså nu formelt træder i kraft. Hensigten er at hæve niveauet på disse vine, og der er tale om øgede krav til både vinifikation og deklaration. Vinen skal bære betegnelsen Sekt, eller Österreichischer Qualitätsschaumwein, oprindelsen skal nærmere angives, og vinen skal desuden tildeles en af følgende tre stilarter: Klassik, Reserve eller Grosse Reserve.

Indskrænket udbrud – Ruster Ausbruch

Endelig har prædikatskategorien Ausbruch fået en opstramning: Den har hidtil kun kunnet bruges til vine lavet på druer angrebet af botrytis i Burgenland. For at værne om den helt særlige vin, som der er tradition for omkring byen Rust, må betegnelsen fremover udelukkende bruges om sådanne vine i Trockenbeerenauslese-kategorien netop derfra: Ruster Ausbruch.

Forenkling, forbedring, forvirring?

Er det så fornuftige ændringer, og vil de virke efter hensigten? Der er i hvert fald gjort et forsøg på at tydeliggøre usikkerheder og forenkle nogle af klassifikationerne. Østrig er på vej mod en langt mere oprindelsesfokuseret vinlovgivning, som endnu kun er delvist gennemført. En række vine må dog også se sig »deklassificerede« på grund af de nedlagte områdebetegnelser. Nogle af dem opnår måske deres egen DAC status senere. Sikkert er det, at mærkningen af enkeltmarksvine med Ried giver klar besked. Tiden vil vise, om forbrugerne tager de nye tiltag til sig.

Annonce

Til forsiden…