Carnuntum

Af Thomas Bohl, 21/01/2017

Göttlesbrunns bløde bakker i Carnuntums vinland.

Foto: ©AWMB

Carnuntum er et mindre område øst for Wien og ud mod grænsen til Slovakiet. Selvom Grüner Veltliner er den mest plantede sort, er det områdets rødvine, der har gjort sig særligt bemærkede.

Lokale sorter som Zweigelt, Blaufränkisch og St. Laurent står i front, men internationale sorter som Pinot Noir og Syrah kan også være med.

Området har fået sit navn efter den antikke romerske by, der lå i den østlige del af det nuværende Carnuntum. Områdets vartegn er en gammel romersk triumfbue, Heidentor (»Hedningeporten«), sandsynligvis opført i 300-tallet. I de seneste år har man udgravet rester af en militærlejer, en gladiatorskole og to amfiteatre her. Man har også gjort fund, der antyder udbredt vinbrug allerede på daværende tidspunkt.

Kolde vintre og hede somre

Carnuntums kontinentale klima giver kolde vintre, men også varme somre med tørre vinde fra den pannoniske slette mod øst. Det gør området velegnet til rødvin. Det samme gør jordbunden, der består af løss, ler og mange kalksten. Området er rigt på bakker og ligger lige der, hvor de sidste udløbere fra både Alperne i vest og Karpaterne i øst mødes.

Zweigelt giver i Carnuntum dybrøde, frugtige vine med fløjsbløde tanniner. Det er letdrikkelige vine med smag i retning af modne, mørke kirsebær. De lanceres som regel under navnet Rubin Carnuntum, og Heidentor er altid gengivet på etiketten.

Syrerige rødvin med mineralsk touch

Blaufränkisch giver mere spændstige og tanninrige vine, der er gode til mad. Smagen er af mørke bær og krydderurter. Spitzerberg er områdets nok fineste juvel. 150 meter rejser denne bakke sig, og dens sydvestvendte side er helt helliget vinbrug. Jordbunden er sandet med mange kalksten og skiferaflejringer. Spizerberg står for syrerige rødvine med moden frugt, og særligt det urtede, krydrede og mineralske udtryk kommer frem i Blaufränkisch herfra.

Fakta om Carnuntum

Vinregionen ligger i: Niederösterreich i Østrig

Areal: 910 hektar

Vigtigste druesorter: Zweigelt, Blaufränkisch, Grüner Veltliner.

Områdets karakteristika: Kontinentalt klima med varm indflydelse fra det pannoniske klima mod øst. Jordbunden er kalkholdig løss, ler, sand og grus.

Eksempler på gode producenter i Carnuntum: Philip Grassl, Gerhard Markowitsch, Muhr-van der Niepoort, Weingut Netzl.

Annonce

Til forsiden…