Er Kina verdens største vinproducent om 5 år?

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 26/11/2013

Vinhøst per håndkraft i franske Medoc. Foto: Mads Jordansen

Mens importen af europæiske prestigevine stadig boomer i Kina, er landet med ekspresfart ved selv at etablere tusindvis af hektar vinmarker. Fortsætter den udvikling, kan Kina om få år kalde sig verdens største vinproducerende land.

Alt går stærkt i Kina i disse år, og landet er ikke kun på vej til at blive verdens største økonomi. Om få år kan landet sandsynligvis bryste sig af at være verdens største producent af vin.

Det kinesiske areal med vinmarker har været under stor vækst de senere år, og i øjeblikket er Riget i Midten verdens femte største producent af vin. Især i Ningxia-regionen er det gået stærkt.

»International Organisation of Vine and Wine (OIV)« anslår, at Spanien havde 1 million hektar med vinmarker i 2012, mens Frankrig har 800.000 hektar. Med sine 512.000 hektar har Kina overhalet USA.

Ifølge Boris Petric, der er antropolog og har forsket i Kinas vinproduktion, vil Kina fordoble sit areal med vinmarker over de næste 5 år. Dermed vil landet overgå traditionsrige vinlande som Spanien, Frankrig og Italien, skriver Wine-searche.

Petric nævner, at ekspansionen af vinmarker ikke skyldes en national kærlighed til vin, men snarere et forsøg på at bidrage til økonomisk vækst i de fattige landområder. Samtidig peger han på, at vinmarker kan forhindre sandstorme, der er et stort og tilbagevendende problem i Ningxia-regionen, der var på vej til at blive en ørken.

Antropologen nævner også Kinas kamp mod alkoholisme som én af årsagerne til den massive tilplantning af vinmarkerne: Vin har en lavere alkoholprocent end den kinesiske hvide alkohol, Baijiu, og er dermed et sundere alternativ.

»Alkoholisme er en katastrofe i Kina« slutter Boris Petric.

Til forsiden…