Lambrusco er langt bedre end sit ry

Af Mads Jordansen, winewriter, Winelab.dk, 25/06/2015

Få vine har fået skabt sig så elendigt et ry som italiensk Lambrusco. Det skulle lige være de tyske Liebfraumilch og Piesporter. Deres lidelseshistorie minder da også på flere punkter om hinanden. Men vine med et elendigt ry har det med at komme tilbage.

I 80’erne og start 90’erne blev de europæiske supermarkeder massivt oversvømmet med usle vine af disse tre typer. Billige, søde og dårlige udgaver smadrede omdømmet for genren og ikke mindst for de vinbønder, som forsøgte at holde et højt niveau. Kvalitetsbevidste forbrugere dømte derfor Lambrusco ude i mange år. Jeg husker faktisk Lambrusco bedst – omend svagt – fra sommerfester i midt 90’erne. Måske var en af mine første branderter faktisk også i Lambrusco en glad varm Sct. Hans aften på Bellevue Strand ved Risskov. Herefter skulle der gå mange år, før jeg igen stak snuden i et glas af denne særegne vin, hvor druen hedder Lambrusco – ligesom vinen.

Høj kvalitet findes

Lambrusco laves på en blå druesort af samme navn og ordet betyder ‘vild drue’, hvorfor navnet har været brugt bredt. Der findes over 50 forskellige undersorter af Lambruscodruen, og den dyrkes primært i norditalienske Emilia-Romagna. Hovedparten af Lambrusco laves på den billigere charmatmetode, hvor gæringen sker på en tank, og ikke med en anden gærring i flasken, som de kendes fra fx Champagne.

For et par år siden var jeg på en workshop i Emilia-Romagna, regionen der laver Lambrusco. Jeg smagte over 100 af disse vine, og niveauerne og stilarterne var vildt forskellige. Fra til de fine lyserøde bobler med en sprød, frisk frugt og blød, boblende mundfylde og harmoni, til tanniske rå vine, der var storskummende rødvine med en fækal lugt, så jeg et par gange måtte overvinde mig selv for at få smagt på dem. Jeg blev ikke overbevist af denne workshop og har ikke interesseret mig for vinene de senere par år.

Men i år er der sket noget. Jeg har tilfældigt smagt en håndfuld vine fra Gastro & Vino og Erik Sørensen Vin, der har fundet nogle seriøse Lambruscohuse. Høj kvalitet, der er værd at dreje hovedet efter og med forskellige udtryk. Lambrusco har da også flere stilarter.

Lambrusco er primært madvin

Lambrusco har den særegne egenskab, at den klassisk optræder som noget, der minder om en rødvin med bobler i. Det kan lyde specielt. Og det er det også, men når det er vellavet, giver boblerne mening og mulighed for at matche vinen til mad, du normalt vil drikke rødvin til. Lambrusco har tanniner som en rødvin, og heri ligger den store forskel. Charcutteri, pasta og pizza er oplagte til Lambrusco, og kølige røde bobler er tilmed ekstra lækkert og forfriskende i sommervarmen eller til en let frokost. De lette mere rosafarvede typer er oftest mere velegnede til lettere retter, fisk og et glas i utide. Drik Lambrusco ung – her er friskheden intakt. Og giv den en chance igen. Priserne for værdig Lambrusco starter omkring de 100 kroner.

Anmeldte Lambrusco

Cleto Chiarli Brut de Noir Rosé Lambrusco

BedÝmmelse: 5/6 stjerner

Cleto Chiarli Brut de Noir Rosé Lambrusco

Mousserende fra Cleto Chiarli, Emilia-Romagna i Italien, Forhandles af Erik Sørensen Vin, 109,95 kr.

Smuk mix i duften af friske røde skovjordbær og et floralt præg. Fine små bobler i glasset og en delikat smag af røde bær med et tørt udtryk. Læs anmeldelse…

Cleto Chiarli Lambrusco del Fondatore

BedÝmmelse: 5/6 stjerner

Cleto Chiarli Lambrusco del Fondatore 2013

Mousserende fra Cleto Chiarli, Emilia-Romagna i Italien, Forhandles af Erik Sørensen Vin, 109,95 kr.

Rabarber, jordbær og lidt frugtkaramel i duften. Diskret og elegant. Kompleks frugt i smagen – præget af røde bær og rabarber. Gode tanniner og en relativt høj syre. Læs anmeldelse…

Cleto Chiarli Pruno Nero, Lambrusco

BedÝmmelse: 5/6 stjerner

Cleto Chiarli Pruno Nero Lambrusco

Mousserende fra Cleto Chiarli, Emilia-Romagna i Italien, Forhandles af Erik Sørensen Vin, 109,95 kr.

Skøn duft af friskhøstede hindbær. Dyb sødmefuld bærduft. De røde og tørre bær fortsætter i smagen, hvor der er en god syre, bitterhed og et lækkert tanninpræg. Læs anmeldelse…

Cleto Chiarli Premium Vecchia Modena Lambrusco

BedÝmmelse: 5/6 stjerner

Cleto Chiarli Premium Vecchia Modena Lambrusco 2014

Mousserende fra Cleto Chiarli, Emilia-Romagna i Italien, Forhandles af Erik Sørensen Vin, 99,00 kr.

Røde skovbær, pink grape og en friskhed dominerer duften i denne Lambrusco, som er nærmest laksefarvet. Hele vejen rundt minder den da også mere om en rosé vin. Læs anmeldelse…

Cleto Chiarli Vigneto Cialdini Lambrusco

BedÝmmelse: 4/6 stjerner

Cleto Chiarli Vigneto Cialdini Lambrusco 2013

Mousserende fra Cleto Chiarli, Emilia-Romagna i Italien, Forhandles af Erik Sørensen Vin, 99,00 kr.

Duft af modne brombær, parfumerede blomster og blåbær. Frisk, saftig og meget vinøs. I smagen er der afrundede tanniner, som pakker frugten ind, virker udtørrende og går i madretningen. Læs anmeldelse…

Annonce

Til forsiden…