Vinsvindel: Mange millioner liter falsk Rhône-vin afsløret

Af Thomas Bohl, 03/08/2017

Foto: Raphael Michel

Det franske dagblad Le Parisien kunne for få dage siden fortælle om en ny skandale i den franske vinindustri: Et større firma har med vilje lavet falsk markedsføring af op til 30 millioner liter vin. Skandalen har rullet, siden selskabet Raphaël Michels administrerende direktør, Guillaume Ryckwaert, den 27. juli blev arresteret sammen med en række øvrige ansatte. Det beretter blandt andre Decanter og WineSpectator.

Ifølge det franske politi skulle den anklagede part igennem de seneste tre år have markedsført billig bulkvin fra andre vinområder i Frankrig som vin fra Côtes du Rhône, herunder som Châteauneuf-du-Pape. Det skulle på den måde være lykkedes firmaet at videresælge vinen som en anden og mere prestigefyldt vin, end den i virkeligheden var. Vinen burde retteligt være solgt som simpel vin de table. Dermed har firmaet også tjent langt større summer, end råvaren ellers berettigede – og uden at vinbønderne bag vinen på nogen måde var involveret. Den første mistanke blev allerede luftet i efteråret, og siden da har politiet foretaget en undersøgelse af leverandøraftaler, bogføring og indberetninger. En undersøgelse, der altså nu har resulteret i både anholdelser og sigtelser.

Særligt vinbønderne i Rhône føler sig gjort til grin og misbrugt. Philippe Pellaton, præsidenten for konsortiet af producenter i Rhône, fortæller, at man i længere tid har kendt til undersøgelsen og nu har besluttet at rejse søgsmål mod firmaet. Men de franske forbrugere, der primært har aftaget varerne, er altså også blevet taget ved næsen.

Anklagemyndigheden understreger, at ingen vinbønder er under anklage, hverken i Rhône eller i andre vinområder. Svindlen synes udelukkende at have foregået hos forhandleren. Guillaume Ryckwaert nægter sig skyldig. Firmaet Raphaël Michel blev stiftet i 1899 og leverer store mængder vin til bl.a. franske supermarkeder.

Annonce

Annonce

Til forsiden…